Tihanyban új rendelet kontrollálja a horgászást holnaptól

Tihany keleti partszakaszáról sok lakossági panasz érkezett az önkormányzat felé, amely a területet kisajátító horgászokról tesz említést. Július 1-étől azonban a horgászati lehetőségeket új rendelet fogja szabályozni.

Elsősorban a Gödrösi strand és a Rév közötti területen jellemző a horgászok, esetenként akár többnapos kitelepülése is, ami nemcsak az arra sétálókat, turistákat, de alkalmanként a gépkocsi vezetőket is zavarta – írja a Tihanyi Visszhang.  Kisajátított közterületek, szemetelés, a közlekedés akadályozása – ezek voltak a leggyakoribb panaszok, amelyeket el is juttatottak az önkormányzathoz.

Most megoldódni látszik a probléma, hiszen az önkormányzat közösségi együttélés szabályai elnevezésű rendeletét kiegészítette a település területén való horgászás rendszabályozásával.

“Érzékeny témáról van szó, ezért civil szervezetekkel és több szakmai egyesülettel is egyeztettük az új rendelkezésünket, sőt a javaslataikat is figyelembe vettük. Szerencsére a Magyar Országos Horgász Szövetség, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. illetve a helyi horgász egyesület is észlelte, elismerte a felvetett problémákat. Nagyon bízom benne, hogy ezzel elkezdődött egy együttgondolkodás és hosszútávon sikerül megoldanunk a helyzetet”

– fogalmazott Tósoki Imre, polgármester.

A július 1-től életbe lépő rendelet szerint tilos a járdákról való horgászás illetve a közterületek, utak elfoglalása a horgászáshoz szükséges eszközökkel. Táblák jelzik majd azokat a területeket, ahol tilos horgászni. A partszakaszon árnyékolás céljából sátrakat és egyéb tetőszerkezeteket nem lehet használni, a horgászoknak gondoskodniuk kell a felgyűlt hulladék elszállításáról is. A nyári szezonban a szabadstrandok területén szintén tilos a horgászás.

A rendelet csak az első lépés, elkezdődtek az egyeztetések arról, hogy az említett partszakaszon a támfal alatt horgászfelületeket építenének, ezek váltanák ki a horgászok által jelenleg előszeretettel elfoglalt rondellákat. Amíg azonban az új felületeket nem készülnek el, a település vezetése nem tiltja meg a horgászoknak a rondellák használatát.

Tósoki Imre polgármester hozzátette: azt szeretnék, hogy Tihany egyfajta horgász-turisztikai minta projekt legyen. A horgászok megfelelő horgászási lehetőséghez jussanak úgy, hogy az ne zavarja se a turistákat se a sétálókat. A partszakasz állami terület, így az említett beruházás is állami forrásból valósulhat majd meg. Az előkészületek elindultak – tette hozzá.

Az új horgász placcok kialakítása mellett illemhelyek telepítésére valamint parkolóhelyek kialakítására is gondoltak a turisztikai fejlesztés keretében.


Forrás: hirbalaton.hu
Fotó: haldorado.hu

Kapcsolódó

3+1 kutyás strand a Balaton-parton, amit a kiskedvenced imádni fog

Elég döcögősen, de végül csak beindult ez a nyár is. A tikkasztó hőmérséklet még az embereket is próbára te
Elolvasom

Időjárás a Balatonon – Július 3-5.

Igazi strandidő és kánikula érkezik a hétvégén. BALATONI ELŐREJELZÉS Szombaton sok napsütésre, kevés
Elolvasom

Losta – A “magyar Atlantisz” nyomában

Regék és legendák mellett több hiteles történelmi forrás is említést tesz egy balatoni szigetről Tihany szo
Elolvasom