Új időszámítás a Művészetek Völgye életében

Új időszámítás a Művészetek Völgye életében

Sikerrel zárult a Völgyhétvégék eseménysorozat, indul a MűvészVölgy Kúria projekt. A Művészetek Völgye Fesztivál 30. jubileumának dátuma 2021. július 23. – augusztus 1.

A Művészetek Völgye Fesztivál idén ünnepelte volna 30. jubileumát, a járványhelyzet miatt az esemény elmaradt és a következő évre tolódott. Szeptemberben és októberben négy hétvégén át könnyed kulturális eseménysorozat várta a Kapolcsra látogatókat. Sok zenész és zeneiparhoz kapcsolódó szakember számára a Völgyhétvégék volt az idei évben a kapaszkodó.

“Az elmaradt Művészetek Völgye kapcsán rengeteg látogató keresett meg minket kérdésekkel, kérésekkel, a fesztiválipar szereplőivel pedig folyamatosan kapcsolatban vagyunk, velük is sokat egyeztettünk az idei évről. Mindent mérlegelve döntött úgy a csapat, hogy egy kis őszi rendezvénysorozattal igyekszik pótolni a hiányt.” – mondta Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója.

A Völgyhétvégék koncertjein, kiállításain, túráin, előadásain, filmvetítésein, beszélgetésein, kézműves programjain összesen napi ötszáz fő vehetett részt. Egy-egy hétvégére megnyitottak a Művészetek Völgye kedvenc udvarai, a Harcsa Veronika Udvar, a Momentán Udvar, a Folk Udvar, az NKA Hangfoglaló Udvar, a Muharay Udvar, a Világzenei Udvar és a Kaláka Versudvar. Az ÉltetőVölgy két hétvégén helyi termékekkel töltötte meg a fesztivált, a MANK Artporta három hétvégén keresztül az önkifejezés új művészeti formáival ismertette meg a közönséget. Két koncertet hozott a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány. Kapolcs új főterén lépett fel többek között az Erik Sumo Band, a Bagossy Brothers, a Bohemian Betyars és a Parno Graszt, Hobo, a Csaknekedkislány, a Csík Zenekar, a Random Trip, a 30Y, az Ivan and the Parazol és az Anna and the Barbies. Itt mutatkoztak be a Némafilmhez filmzenét! pályázat nyertesei, akik saját szerzeményüket adták elő élőben egyedülálló módon a Nemzeti Filmintézet két némafilmjének zenei aláfestéseként. Kiállítással várta a látogatókat Debreczeny Zoltán, Gombor József, Silye Júlia, a Manó Udvar, a MANK és az Artpool Művészetkutató Központ, az alkotók személyesen is végig jelen voltak. No kamu! kiállításával érkezett a HENT, akik tippeket adtak a hamis termékek elkerüléséhez és válaszoltak a látogatók szellemi alkotásokkal kapcsolatos kérdéseire. A Pest-Buda Udvarban a koncertek mellett beszélgetéseket tartottak városfejlesztésről, turizmusról, a pandémia hatásairól, a Művészetek Zöldje Udvar pedig természetvédelmi és környezetvédelmi kérdéseket boncolgatott játékos módon. A kapolcsi katolikus templom komolyzenei koncerteknek adott otthont, az evangélikus templomba pedig a Magyar Írószövetség költözött. Az Aktív Magyarország és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány támogatásával a környék szépségét és természeti adottságait bemutató kirándulásokat szervezett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, debütált a Digitális Vándor túra applikáció, volt futóverseny és e-bike túrák minden nap.

Oszkó-Jakab Natália: “Azt vettük észre, hogy a közönség és a fellépők is annyira éheztek a kulturális együttlétre, hogy nagyon mélyen beleengedték magukat a programokba. Gyönyörű alkotások születtek, pörögtek az aktív programok, interaktívabbak lettek az előadások. Sok tanulsága van az idei évnek, amit szeretnénk hasznosítani a 30. Művészetek Völgye szervezési folyamataiban. Nehéz a jelenlegi bizonytalanságban előre tervezni, de megyünk előre és több megvalósítási tervvel készülünk.”

A 30. Művészetek Völgyét 2021. július 23. és augusztus 1. között rendezik meg, a megszokott keretek között: nyári 10 nap az összművészetiség jegyében.

Kapolcson addig sem áll meg a kulturális élet. A falu új főterén található, újonnan felújított MűvészVölgy Kúria októbertől havi rendszerességgel ad otthont kis létszámú előadásoknak, beszélgetéseknek és szerzői esteknek, valamint helyi képzőművészetek kiállításainak. A már biztos fellépők között szerepel Jónás Vera, Lovasi András, Szabó T. Anna, Csemer Boglárka, Varró Dániel és Grecsó Krisztián.


Kapcsolódó

Hidegfront és esős hétvége várható

Pénteken többfelé eleredhet az eső, záporok is kialakulhatnak, néhol akár még az ég is megdörrenhet. Tovább
Elolvasom

5+1 hely a Balaton környékén, ahol télen sem áll meg az élet

Nagy örömünkre végül megjött a tél és leesett az első igazi hó is. Bár a meteorológia felmelegedést jósol a
Elolvasom

Beindulhat a Balaton jegesedése a hétvégén

Bár szerdán némi enyhülés volt tapasztalható az időjárás tekintetében, hétvégére akár nyílt vízen is kialak
Elolvasom