Új, különleges élménypark nyílik a Balatonnál

Új, különleges élménypark nyílik a Balatonnál

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektnek köszönhetően, a Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca kiállítóhelye is számos exkluzív programnak ad teret az évben. Az első nagyszabású rendezvényt BALÁCA ÉLMÉNYPARK NYITÁNY – Hagyományőrző forgatag címmel rendezik április 15-én, ahol a magyarországi római kort idéző hagyományőrző csapatok által életre kel a közel 2000 éves antik római villagazdaság.

A nap során megelevenedik a kemény hadjáratokat folytató, egykori Római Birodalom szelleme és a Pannonia közepén álló, polgári élettel teli, hajdani családi birtok. A NYITÁNYon, a látogatók magukra ölthetik az éles ütközetek során is használt harci eszközöket, kipróbálhatók lesznek a fegyverek, páncélok és katonai viseletek.

Gladiátorjátékok, légiós felvonulások, párbajjelenetek színesítik majd a villa tereit, de nemcsak a katonai tábor dicsőséges hétköznapjait fedezheti fel a közönség, hanem akár az ünnepekhez kapcsolódó áldozati szertartásokat is. A rendezvényen megismerhetik Baláca történelméhez kapcsolódó népcsoportokat, az életmód izgalmas elemeit.

A gasztronómia kedvelői sem maradnak program nélkül, íz-és időutazást kínál az antik konyhaművészetről szóló előadás, a régészeti park pedig szakmai tárlatvezetéssel is feltérképezhetővé válik.

A család kisebb és nagyobb tagjait fibulakészítés, mediterrán fűszerkert-varázslat és a római ünnepnaptárhoz kapcsolódó múzeumpedagógia foglalkozás is várja a Hagyományőrző forgatagban.

PROGRAM

10:00 Kapunyitás

11:00-15:00 Hagyományőrző forgatag az alábbi csapatok részvételével: Legio Leonum, legio XV Apollinaris cohors II., Familia Gladiatoria, Collegium Gladiatorum, Teut OS – Szarvas Törzs, Legio X Gemina; Nova Róma és a Legio XXI Rapax Római Polgárai

12:00-13:00 Nyilvános sajtótájékoztató; a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program bemutatása a MNM Villa Romana Baláca idei szezonjában

13:00-13:45 Ókori gasztronómiai előadás. Előadó: Filp Csaba DLA (Magyar Képzőművészeti Egyetem)

14:00-14:30 Római áldozatbemutatás Baláca és az EKF Program üdvéért

16:00-17:00 Szakmai tárlatvezetéssel egybekötött parktörténet -Baláca régészeti feltárásához kapcsolódó kutatási program ismertetése, Kovács Loránd Olivér vezető régésszel

Kiállítások:  

Romkert

Római kőtár

Hétköznap/Luxus vidéken

A villagazdaság élete (benne VR kiállítás)

Belépőjegyek a rendezvényre:

Felnőtt, teljes árú: 1500 Ft,

Gyermek: (6-18) 1200 Ft

Családi jegy: 4200 Ft.

CÍM ÉS ELÉRHETŐSÉGEK:

8248 Nemesvámos-Baláca

GPS: N47.04456, E17.88793

E-mail: infobalaca@hnm.hu

Kapcsolódó

Ma indul a harmadik Holtszezon fesztivál Veszprémben

A nagyszabású rendezvény idén is nívós fellépőket és előadókat sorakoztat fel egy seregnyi helyszínen. - -
Elolvasom

Egy pálos kolostor feltárása kezdődött meg Balatonszemesen

A Balaton északi és déli partján egyaránt megtalálhatóak a pálos rend működésének nyomai. Ezúttal a balaton
Elolvasom

Ma estétől lezárják Balatonalmádi központját a Fidesz frakcióülése miatt

A kormánypárt tagjai ezúttal Balatonalmádiban gyűlnek össze a parlament tavaszi ülésszaka előtt. - - J
Elolvasom