Újabb egzotikus rákfaj ütötte fel a fejét a magyar vizekben

Újabb egzotikus rákfaj ütötte fel a fejét a magyar vizekben

Már korábban is szóltak beszámolók több tízlábú, nem őshonos rákféle megjelenéséről hazánk vizeiben, melyek közül több faj esetében a természetes szaporulat által kifejezetten gyors terjedés figyelhető meg. A szakemberek akvaristák felelőtlen kihelyezéseit sejtik a jelenség hátterében – tájékoztatott a turistamagazin.hu.

A vörös mocsárrák (Procambarus clarkii) mára a leggyakoribb idegenhonos rákfajjá vált Magyarországon. A Városligeti-tó után stabil állományok alakultak ki mind a Dunában, mind annak mellékágaiban és befolyóiban, és egyre csak terjed. A Magyar Haltani Társaság tavasszal végzett halállomány-felmérést, és ekkor sikerült kimutatniuk a vörös mocsárrákot a Hosszúréti-patak fővárosi szakaszán. Arra jutottak, hogy a Kőérbereki-tavak alatti patakszakasztól egészen a dunai torkolatáig előfordul a faj, mindkét nem fiatal és kifejlett egyedeit is megfigyelték.

Az az újdonság, hogy míg eddig leginkább termálvízzel terhelt élőhelyeken fedezték fel a vörös mocsárrákot, most egy urbanizációs hatásoknak jelentősen kitett dunai befolyóban találták meg. A probléma ezzel az, hogy a rák nagy egyedszámban hatással lehet a hazai élőhelyek ökológiai állapotára, a meder és a partfalak, illetve a csapadékvizet elvezető hálózat állapotára – olvasható a Haltani Társaság honlapján. A szakemberek úgy vélik, további terjedésre lehet számítani a főváros környéki vizekben. Sajnos a vörös mocsárrák az őshonos kecskerák állományára is veszélyt jelent, mert aktívan terjeszti a rákpestist – írja a portál.Forrás: turistamagazin.hu
Fotó: Dr. Weiperth András

Kapcsolódó

Vonat a Balatonban: így csúszott bele a MÁV egyik szerelvénye a vízbe Kenesénél

A magyar vasúttörténelem egyik leglátványosabb balesete történt 1914 május 11-én a Balatonkenese és Balaton
Elolvasom

Két invazív kagylófaj versenyét dönthetik el a balatoni pontyok

Összefüggést fedeztek fel az invazív kagylók és a balatoni pontyok táplálékválasztási preferenciái között a
Elolvasom

Rossz szomszédság: hűvös a hangulat a Káli-medence híres pékbisztrójának udvarán

Hamar közönségkedvenccé nőtte ki magát Kővágóörs legújabb pékbisztrója, a hangulat azonban mégsem felhőtlen
Elolvasom