Újra halas gasztrokülönlegességek a siófoki Halfesztiválon

Idén visszatér Siófok egyik legnépszerűbb őszi gasztro-eseménye, a Halfesztivál. Október 15-17. között a Fő téren a legfinomabb halételek mellett családi programokkal, játékokkal, óriásbográccsal, ingyenes koncertekkel és hangulatos főzőversenyekkel várják a látogatókat – áll a város közleményében. A rendezvény ingyenes, kutyabarát, és védettségi igazolvány nélkül látogatható.

Az eseményre érkezik Soltész Rezső, a Malek Andi Soulistic, és Freddie Mercury öröksége is megelevenedik a színpadon a Crazy Little Queen Tribute Bandnek köszönhetően.

A kulturális és gasztronómiai rendezvény célja, hogy az őszi időszakban is felhívja a figyelmet a Balatonra, valamint kicsik és nagyok körében egyaránt népszerűsítse a halfogyasztást. Emellett fontos a balatoni halak és horgászat ismertebbé tétele, illetve hozzájáruljon a Balaton növény- és állatvilágának bemutatásához, valamint a víz minőségének megóvásához.

A Siófoki Halfesztivál az idei évben még büszkébben hozza el számunkra a kulináris élményeket a halból készült egyedi ételek által, hiszen a tóban élő fogassüllő és ponty „Balatoni Halként” idén júniusban uniós oltalom alá került. Ennek örömére rajzpályázatot is hirdet a város, melyre alsó és felső tagozatos általános iskolások műveit várják értékes siófoki ajándékokért.

Szombat reggel a város lakóinak konyhája kerül a középpontba: a helyi egyesületek által életre hívott Halpiknik során mindenki megmutathatja, milyen páratlan ízeket tud felvonultatni a Balatoni Hal ünnepén. A díjazottak kihirdetése után a Balaton élővilágába nyerünk bepillantást, hiszen a víz alatti világ és a horgászat rejtelmeibe kalauzol minket Bodó Iván, a Balatoni Halmesék című könyv szerzője, aki siófokiként – rengeteg balatoni élményén keresztül – ezer szállal kötődik a tóhoz.

Vasárnap is sor kerül a balatoni halat felvonultató szakácsok közötti megmérettetésre, ahol a gasztroárusok legjobb halas ételeit értékeli a szakértő zsűri a Fish Food versenyen.

A főzőversenyek, előadások és koncertek mellett kézműves vásár, halas gyerekjátékok és ízletes halételek várnak az érdeklődőkre a siófoki Víztorony körül. A Halfesztivál hagyományainak megfelelően idén sem maradhat el az óriásbogrács, amelyben 1200 liter balatoni halászlé készül majd minden gourmet örömére. Minden ízlést kielégítendő, négy tájjellegű halászlé is megjelenik a rendezvényen: a balatoni mellett bajai és szegedi ételt is lehet kóstolni, illetve aki nem ismeri a Petyeket, most kipróbálhatja a speciális fonyódi ízvilágot. Az igazi ínyenceknek ajánljanak harcsából készült chipset, burgert, de kihagyhatatlan a harcsacsinta is.

Forrás: hirbalaton.hu

Kapcsolódó

WHO: Lezárulhat az egészségügyi vészhelyzet idén

Idén akár véget is érhet a pandémia által kiváltott egészségügyi vészhelyzet és lezárulhat a járvány akut s
Elolvasom

Filmfesztivált tartanak Füreden

Idén is megtartják a Magyar Mozgókép Fesztivált, melynek ezúttal Balatonfüred is az egyik helyszíne lesz.
Elolvasom

Készen állnak a keszthelyi Balaton-part fejlesztésének tanulmánytervei

Egy 4,5 kilométeres szakaszt érintenek a keszthelyi Balaton-part fejlesztésének tanulmánytervei, melyek hos
Elolvasom