Utoljára száz éve volt ilyen sekély a Balaton

Utoljára száz éve volt ilyen sekély a Balaton

Az év első negyedének alacsony csapadékmennyisége a Balaton jelenlegi vízállására is rányomta a bélyegét. A tó vízszintje ugyanis 1921 óta nem volt olyan alacsony, mint amilyet márciusban mértek – olvasható az Indexen.

A Balatonnál száz éve nem volt példa ilyen alacsony vízszintre, amit az elmúlt hetek esőzése csak kismértékben, 104-105 centiméterre emelt.

“Egészen mostanáig szélsőségesen vízhiányos állapot jellemezte a Balaton vízháztartását . A tó vízforgalma, vagyis a csapadék, a hozzáfolyás és a párolgás együttese a január–márciusi időszakban 1921 óta, vagyis amióta rendelkezésre állnak ellenőrzött adatok, a legalacsonyabb értéket mutatta”

– közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Népszava megkeresésére. Hozzátették: Nem valószínű, hogy rendeződik a jelenlegi állapot, ezért az üdülési szezon végére akár 77 centiméterre is csökkenhet a vízszint. 

A tó vízgyűjtőjére a 30 év átlagának 47 százaléka hullott, tehát ez a megszokott mennyiség felét sem éri el. A hatóság kiemelte, hogy hosszan tartó aszályról van szó, ami fokozottan érinti tavainkat, a 2000-es évek óta a tavalyi már a nyolcadik alkalom volt, hogy negatív vízállást regisztráltak a Balatonnál. 

A hivatalos adatok szerint április utolsó hetében az ország nagyobb részén átlagosan 15 milliméternyi csapadék hullott, a  talajból 50–80 milliméternyi csapadék hiányzott, ami arra volt elég, hogy a föld felső rétegeit átnedvesítse, nem keletkezett hozzáfolyás a tavakhoz. 

A nyári szabályozási szintnél a 14 centivel alacsonyabb vízszint nem rendkívüli, de mindenképpen szélsőséges – értékelte a helyzetet az OVF.

“A kétezres években sokszor 70 centi körül alakult a nyári vízszint, ami a balatoni turizmusban nem okozott fennakadást, a problémák az 50 centiméteres vízállás alatt kezdődnek, de 2002 óta erre nem volt példa, akkor a balatonfenyvesi homokpadnál 28 centis vízállást mértek”

− nyilatkozta a lapnak Istvánovics Vera, a MTA–BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja. A nyári vízhozam az aszály ellenére is meg fogja haladni a kritikus értékeket. 

Forrás: Népszava / Index
Fotó: Varga György / MTI

Kapcsolódó

Ez most a Balaton Top 30 legjobb fagyizója

A választék bőséges és a minőség is megbízható, a tavalyi árakat viszont hiába keressük. - - Nincsen n
Elolvasom

Újranyílt és megújult a tihanyi Őrtorony-kilátó

A Balatonra és Tihany belső világára is egyedülálló kilátás nyílik az ismét látogatható objektumból – tájék
Elolvasom

Giga hotelkomplexum épül Balatonfüred belvárosában

A belső design állítólag a francia Riviéra hangulatát idézi majd. - - Balatonfüreden 22,5 milliárd for
Elolvasom