Változó állapoton megy át a Balaton ökoszisztémája

Változó állapoton megy át a Balaton ökoszisztémája

Változó állapotban van a Balaton – állapították meg a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) tápanyagterheléséről tartott tudományos előadóülésén és szakértői tanácskozásán, melyre Tihanyban került sor – írja a balatontelevizio.hu.

A kutatóintézet szakemberei és a konferencián résztvevők ajánlásokat fogalmaztak meg. Az eseményen megszólaló kutatók, vízügyi, halgazdálkodási, természetvédelmi és más szakértők olyan lényeges pontokban egyetértettek, hogy – a friss tudományos értékelések szerint a klímaváltozás és az egyre intenzívebb emberi használat az utóbbi időben jelentősen átalakította a tó vízminőségét és élővilágát, a tó új anyagforgalmi sajátosságokat mutat; – a Balaton legfőbb értékét a környezeti ártalmaktól óvott, természetes állapotát tartó tó üdülési célú használata jelenti, és ha szeretnénk megőrizni a Balaton jó ökológiai állapotát, akkor a jövőben még nagyobb szerepe lesz a víz jó minőségének. A jövőben is számítani lehet a 2019 év augusztusában váratlanul kialakult algavirágzás megismétlődésére.

Egyetértés volt abban, hogy azt nem külső tápanyagterhelés, például a horgászok által a tóba juttatott etetőanyag okozta, hanem a tápanyag döntően az üledékből érkezett. A kiváló vízminőséghez kevés tápanyag, és alacsony tömegű alga biomassza szükséges. Minden olyan intézkedés fontos, amely csökkenti a tóba bejutó újabb tápanyag mennyiségeket, és különösen fontos, hogy a kívülről évente érkező 100-150 tonna foszfor mennyisége csökkenjen, mert ez folyamatosan tovább növeli a belső tápanyagterhelést és a havária helyzetek kockázatát.

A szakemberek számos intézkedést javasoltak a Balaton jó vízminőségének biztosítása érdekében, például:

1. Szükséges a tóba jutó tápanyagok mennyiségének további csökkentése, mert hosszú távon ettől függ az algák mennyisége, és a tó általános ökológiai állapota. Az éghajlatváltozás miatt a vízmennyiségi problémák kezelésére is fel kell készülni.

2. Kiterjedtebb és folyamatosabb monitoringra és több kutatásra van szükség a Balatonban zajló folyamatok megbízható értékeléséhez és a megfelelő döntésekhez.

3. A Kisbalatoni Vízvédelmi Rendszer rekonstrukciójára szükség van (pl. kotrás, zagyterek kialakítása, dinamikus használata).

4. A halgazdálkodás jelenleg évi közel 5 tonna többlettel bíró foszformérlegét javító intézkedések szükségesek.

5. Erősíteni kell a környezettudatosságot, a tápanyagterhelést bemutató ismeretterjesztést, mert felelős emberi magatartással az egyén is tehet a Balaton jó ökológiai állapotának megőrzéséért, a tóba jutó tápanyagterhelés csökkentéséért.Kapcsolódó

Megkezdődött a Magyar Tavak Fesztiválja

Gálakoncerttel kezdődött meg a Magyar Tavak Fesztiválja péntek este Kápolnásnyéken a Csajághy Laura Szabadt
Elolvasom

Környezettudatosságban Veszprém európai viszonylatban is az élvonalban van

Sikerült megvalósítani azt az uniós célkitűzést Veszprémben, amely a város minden lakosára 25 négyzetméter
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Árokfõi templomrom, Balatoncsicsó

Balatoncsicsó külterületén, a Nivegy-völgyben, dús erdei növényzet ölelésében állnak az egykori középkori Á
Elolvasom