Bakancslistás helyek a Balaton körül – Miske-szikla, Felsőörs

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Miske-szikla, Felsőörs

Miske-tetőként is szokták hívni azt a Felsőörs déli határában húzódó sziklaformációt, amely nem csak geológiai kuriózumnak minősülő, különleges formájával, hanem a Malom-völgy dús lombkoronáira nyíló fantasztikus kilátásával is kecsegteti a kirándulókat.

A település határában húzódó mezőkről közelíthető meg a magaslati pont, amelyet hivatalos nevén elsősorban Szent Kereszt-hegyként emlegetnek. A nyílt terepről, keleti irányba kis ösvény kanyarog a fák közé, amely a sziklához vezető fa lépcsősorhoz visz, ám előbb egy hatalmas erdei kőkereszt fogadja a Balaton északi csücskének vándorait.


Egy régi katonai térkép alapján tudva levő, hogy már a 19. században is állhatott itt kereszt, ám ma is látható változatát 1912-ben készítették a környék jellegzetes kőzetéből, vöröshomokkőből. Innen meredek lejtőn ereszkedhetünk le a Miske-sziklához, amely éles mészkőpengeként, fenyegetően mered a Malom-völgy buja erdeje fölé.


Nevét feltehetőleg I. Örsi Miske ispán után kapta, akinek egy 1299-es dokumentum alapján ezen a hegyen állhatott palotája, melyet egy bizonyos Mátyás örsi nemestől vásárolt. Az épület ezen az említésen felül ma már csak mítosz, de Eötvös Károly „Utazás a Balaton körül” című könyvében említi a palota falait, melyet a helyiek hordtak szét építkezési céllal.Képek: felsoors.huHirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Nezde szoborpark, Szólád

A déli parti Szólád település délkeleti határában, Nezdepusztán különleges műalkotások állnak a szelíd, mez
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Noszlopy Gáspár kilátó, Hidegkút

A Balaton keleti medencéjére, illetve Tihanyra nyílik fantasztikus rálátás az sűrű lombkoronák fölé magasod
Elolvasom

Fontos változás lépett életbe a hazai erdőkben: erről minden túrázónak tudnia kell

A turistajelzések ismerete életet menthet, de mindenképp hasznos tudás kirándulás közben. November 1-étől m
Elolvasom