SUP tippek őszre – erre figyelj oda

SUP tippek őszre – erre figyelj oda

A nyár elmúltával nem kell a SUPokat elrakni, ősszel is remek vízi sport, ami ha néhány tippet betartunk, nagyon szórakoztató tud lenni.

1. Nézd meg (újra) az előrejelzéseket!

Az őszi idő nagyon szeszélyes tud lenni, bármikor megváltozhat az időjárás: az egyik percben ragyogó napsütés, a másik percben pedig bőrig ázol. Mielőtt vízre szállnál, nézd meg újra az időjárás előrejelzést, várható-e vihar, és mikor fog sötétedni. Sötétedés után, már semmiképpen se legyél vizen!

A szélviszonyokkal sem árt, ha tisztában vagy. A partra visszajutnod sokkal könnyebb lesz, ha ezeket figyelembe veszed!


2. Öltözz az időjárásnak megfelelően

A hűvösebb hőmérsékletek figyelembevétele azt jelenti, hogy ideje elkezdeni az őszi időjárási körülményeknek jobban megfelelő ruhákon gondolkodni. A pamutszövet valószínűleg nem a legjobb választás, mert lassan szárad. Abban az esetben, ha vizes lesz, a lehető leggyorsabban száradjon, ezért a gyorsan száradó szintetikus szövetek használata ajánlott. Például a neoprén SUP ruházatoké.

3. Egyél és igyál!

Nyáron nem nehéz a hidratáltságról elfeledkezni, ősszel annál könnyebb. Hidratálj, mielőtt vízre szállnál, és tarts sok vizet magadnál. A vízen való tartózkodás során legyen a mottód: „a legrosszabbra tervezni, a legjobbat várni”. Így minden eshetőségre lesz egy B terved.

A megfelelő étel és víz elengedhetetlen a biztonságos és szórakoztató őszi evezéshez. A szénhidrátok és a magas zsírtartalmú ételek energiát adnak és segítenek melegen tartani.


4. Legyen nálad zseblámpa! 

Az ősz hajlamos arra, hogy rásötétedjen az emberre. Ha véletlenül ez történne veled is, akkor egy zseblámpa vagy fényszóró segítségével biztonságosan visszatérhetsz a partra. A lámpa amellett, hogy biztosítja a látásod, láthatóbbá is tesz a többi csónakázó számára, akik még mindig a vízen vannak. Lehetőleg olyan lámpát válassz, ami vízálló!


5. Mentőmellény, leash

A leash használata erősen javasolt, a folyókon pedig kötelező. A mentőmellény használatát minden helyszín esetén fontos, annak ellenére, hogy a jelen szabályozások szerint a Balatonon nem kötelező. Fő a biztonság, viselj leasht és mellényt! A kiszámíthatatlan időjárás miatt könnyen változhatnak az evezős körülményei: feltámadhat a szél, elveszítheti egyensúlyát. Ilyenkor ezek az eszközök életet menthetnek!

Az őszi SUP nagyon szórakoztató tud lenni, ha ezeket a szabályokat betartod. Ne felejtsd otthon a telefonodat sem, mert az őszi SUPolás során olyan panoráma tárul eléd, amit érdemes megörökítened.

Kapcsolódó

Megsemmisítette a balatonaligai kikötő üzemeltetési engedélyét a Pécsi Törvényszék

Az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságot egy új eljárás lefolytatására kötelezték. - - Megsemmis
Elolvasom

Edda és Krúbi is a Plázsra csábít ezen a hétvégén

Június 14-én és 15-én sem fog unatkozni, aki a siófoki Plázst választja hétvégére. Pénteken az Edda korszak
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Donát kápolna, Lesencefalu

Lesencefalu a Balatontól mindössze hat kilométerre fekszik, a Keszthelyi-hegység egy zárt völgyében. A 300
Elolvasom