Vaskupola Veszprém vármegye felett – tesztüzemben az új légvédelmi rendszer

Vaskupola Veszprém vármegye felett – tesztüzemben az új légvédelmi rendszer

A honvédség összesen 11 darabot vásárolt az új berendezésből.

A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamász terrorszervezet – írja a vehir.hu.

A Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár életét bemutató Facebook-oldalon tették közzé azokat a felvételeket, amelyek a Veszprém vármegyei Kúp településen készültek, ahol a falut körbeölelő lankák egyikén jól látszik a vaskupola egyik légvédelmi egysége.

Ahogy a poszt alatt írják, információik szerint tesztüzembe állt az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ radarszázadánál az új berendezés, melyből tizenegy darabot vásárolt a honvédség a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében. Az új eszközök különböző konfigurációkban érkeznek, így a légtérellenőrző, réskitöltő szerepkör mellett légvédelmi és tüzérségi lövedék felderítő feladatokra is alkalmasak lesznek.

A vaskupola hatékonysága a gyártó IAI ELTA cég és a Rheinmetall Canada szerint 95%-os. A légvédelmi rendszer akkor került a figyelem középpontjába, amikor tavaly ősszel a Hamász terrorszervezet támadást indított Izrael ellen, viszont a Gázai-övezetből kilőtt rakéták többségét éppen ez a rendszer semmisítette meg.


Forrás: vehir.hu
Fotó: lhsn.hu / Facebook

Kapcsolódó

Szigorú feltételek várnak a siófoki szórakozóhelyekre, ha éjjel is nyitva akarnak tartani

A helyi képviselő-testület végül hat pontban állapodott meg, amelyek az illetékes szórakozóhelyek nyitvata
Elolvasom

Még több koncerttel és megújult nagyszínpaddal vár idén a siófoki Plázs

Megérkeztek az első hírek a balatoni nyár epicentrumának számító, immár 9. évébe lépő siófoki Plázsról. I
Elolvasom

Teljes a Sound zenei programja

Féltucat zenei helyszín, köztük két nagyszínpad, délutántól pirkadatig tartó partidömping, összesen közel
Elolvasom