Végre nőtt a Balaton vízszintje – bár csak egy centivel

Végre nőtt a Balaton vízszintje – bár csak egy centivel

Régóta először emelkedett a magyar tenger vízállása.

Hosszú hetek, sőt hónapok tendenciája tört meg azzal, hogy szeptember 9-re nem csökkent, vagy stagnált, hanem 1 centiméterrel végre emelkedett a Balaton átlagos vízállása – a vizugy.hu adatai szerint. A tó vize szeptember 9-én reggel Siófoknál még 23 Celsius fokos volt.

A Balaton üzemi vízszintmaximuma hiába lenne 120 centiméter, idén nem kellett azon gondolkodniuk a vízügyi szakembereknek, mikor nyissák meg a Sió-zsilipet, hogy a víztöbbletet leengedjék. (Ez bizonyára jól jött a zsilip átépítésén fáradozó kivitelezőknek.)

Idén január 22-én 100 centiméteres volt a tó átlagos vízállása, amin a foghíjas téli és tavaszi csapadékok alig bírtak valamit emelni. Márciusban és áprilisban csak pár centiméternyit nőtt a Balaton vízszintje, ami aztán csökkenésnek indult az aranyat érő, elmaradó májusi esőzések miatt. A május elsején még 106 centiméteres átlagos vízállás június elejére 102, július elejére 96, augusztus elejére 82, szeptember elsejére 72 centiméterre apadt.

A végre megérkező csapadékok ellenére az elmúlt napokban további két centiméternyit csökkent, majd péntekre végre egy centiméternyit emelkedett a tó átlagos vízállása. Az öröm az időjárás-előrejelzések szerint nem tart sokáig, hiszen számottevő csapadék nemigen várható a következő napokban.


Forrás: vizugy.hu / hirbalaton.hu
Fotó: Pexels

Kapcsolódó

Íme az Év kutyabarát helyei 2022-ben – taroltak a balatoniak is

Immár kilencedik alkalommal rendezték meg az Év kutyabarát helye kampányt, melyen több balatoni vendéglátói
Elolvasom

Veszprémben lesz Magyarország legnagyobb blues fesztiválja

Négy Grammy-díjas blues előadóval, közel 40 fellépő több mint 50 koncertjével, kiállításokkal, workshopokka
Elolvasom

Tovább terjeng a forralt bor illata és beúsznak a Mikulás programok is december első hetén

A karácsony előszele egyre hevesebben fújdogál a második adventi hétvégén és megjelennek a Mikulás programo
Elolvasom