Vérfagyasztó és romantikus egyszerre: Íme a fonyódi Kripta-villa nem mindennapi története

Vérfagyasztó és romantikus egyszerre: Íme a fonyódi Kripta-villa nem mindennapi története

Viszonylag kevesen ismerik a fonyódi villát és talán még kevesebben annak szívbemarkoló történetét, amelyet a femcafe.hu cikke tárt fel kicsit jobban.

A Fonyódon található Kripta-villának épp oly bizarr a története, mint amilyen baljós a neve. Az örök szerelem házaként is emlegetett épület láttán mindenki, aki ellátogat ide, megkönnyezi a szerelmespárt, akik soha nem lehettek egymáséi egy tragédiának köszönhetően. Az Abrudbányai-Rédinger Ödön és Magdus között lévő be nem teljesült szerelemnek állít ugyanis emléket a villa, aminek felépüléséig igen kalandos út vezetett.

Az 1910-es években talált egymásra a két fiatal, Ödön és Magdus. Az Erdélyben élő gyógyszerész szívét teljesen rabul ejtette a bájos és gyönyörű lány, akit Ödön el is jegyzett. Ekkor azonban nem várt fordulat következett be, a menyasszony ugyanis az esküvő előtt három héttel váratlanul elhunyt, ami teljesen összetörte a férfi szívét. Évekig gyászban élte az életét, miközben Magdus személyes tárgyai végig ott voltak vele. Az első világháború idején viszont Ödön úgy döntött, hogy Magyarországon szeretne élni, ezért Pécsre jött, ahol nyitott egy patikát is. Pécsett pedig felváltotta magányát egy házasság, a férfi ugyanis megnősült. A történet itt azonban még nem ért véget, holott az új frigy lehetett volna egy boldog lezárás is.

Ödön házassága ellenére sem tudta elfelejteni Magdust, ezért úgy döntött, hogy létrehoz egy emlékházat volt kedvesének, ahova majd a nő hamvait is elhelyezi. A férfi bejárta egész Magyarországot, mire rálelt a tökéletes helyre, a fonyódi Sipos-dombra, ahol a mediterrán stílusú villa végül felépült, viszont Ödön nem hozhatta Fonyódra szerelme maradványait, ugyanis a második világháború után Erdélyt újra Romániához csatolták, 1949-ben pedig a férfi családjának minden vagyonát államosították, köztük a villát is. A város önkormányzata az ezredfordulón viszont felújította az épületet, és megvalósította Ödön vágyát, ugyanis a villa földszinti helyiségében egy kő szerelmespár alszik szerelmesen, egymás kezét fogva, kapcsolatuk beteljesülésében. A legenda szerint pedig azok a szerelmesek, akik Magdus és Ödön szobra fölött megfogják egymás kezét, örök szerelem vár, ami a síron túl is kitart majd.
Hirdetés

Kapcsolódó

Az Orion űrhajóról mintázták a balatonszéplaki üdülő épületét?

Az urbánus legenda úgy tartja, hogy az itthon is nagyot futott, '60-as évekbeli science fiction sorozat leg
Elolvasom

Hirdetés

Őstenger éled újjá Veszprémben

Új turisztikai attrakciót avattak a veszprémiek. A Sintér-árokban található alagút eddig elhanyagolt falai
Elolvasom

Közeleg a balatoni dugók vége?

A 8-as négysávosítása és a 82-essel történő összekapcsolása mellett a jövőbeli tervek között szerepel egy g
Elolvasom