Fából vagy műanyagból készült bejárati ajtót válasszunk otthonunkba?

Fából vagy műanyagból készült bejárati ajtót válasszunk otthonunkba?

Mielőtt házat, lakást veszünk, esetleg felújítunk vagy építkezünk, sok mindent át kell gondolni előre, hogy a végén elégedettek legyünk az eredménnyel. Többek között át kell gondolni az ingatlan elrendezését, alapjait, majd ezután jöhetnek az olyan részletek, mint a berendezések, valamint a beltéri és kültéri ajtók, ablakok. Ha az ember már eljutott odáig, hogy a nyílászárók típusán gondolkozhat, akkor az azt jelenti, hogy az építkezés lényegi részén, de legalább a tervezésen már túl van. Azonban semmiképp sem szabad félvállról venni a soron következő lépéseket sem – például a bejárati ajtó helyes megválasztását.

Milyen szempontok alapján válasszunk bejárati ajtót? 

Napjainkban számtalan féle nyílászáró áll rendelkezésre az érdeklődők számára, így sokszor nem egyszerű kiválasztani a megfelelő típust. Napjaink két legkeresettebb nyílászárója a fából, valamint a műanyagból készült bejárati ajtó. Mindhárom használatának megvannak a maga előnyei, azonban előtte még érdemes át gondolni néhány dolgot.

Mindenekelőtt tisztázni kell a legfőbb elvárásokat, amelyeket biztosítania kell a bejárati ajtónak. Miután mindennapos használatnak van kitéve, ezért egyesek a tartósságot részesítik előnyben. Mások inkább a minél nagyobb biztonsági faktort veszik figyelembe, míg vannak, akik a dizájnt, az esztétikát. Bármelyik szempontot is válasszuk, rendkívül fontos, hogy sose a minőségen spóroljunk – egy bejárati ajtóval ugyanis évtizedekre tervezünk.

Műanyag bejárati ajtó 

Miután mérlegeltük a prioritásokat, tekintsük át az egyes alapanyagokból készült bejárati ajtók nyújtotta előnyöket. A műanyag változat remek ár-érték arányának köszönhetően terjedt el, azonban ennél jóval többet nyújt felhasználója számára. Pazar hang- és hőszigetelő: egy műanyag bejárati ajtóval hatékonyan távol tartja a zajt, miközben a hőt nem engedi eltávozni a házból. Ha biztonsági ajtókról beszélünk, sokan az alumínium, vagy a fa bejárati ajtókra gondolnak – azonban a műanyag bejárati ajtó igen magas biztonsági fokozattal büszkélkedhet. Így, akinek a védelem a fő szempont egy nyílászárónál, a műanyagból készült termékekben is nyugodtan megbízhat.

A többi típusnál jobban ellenáll a viszontagságosabb időjárási körülményeknek, és gyakorlatilag semmilyen karbantartást nem igényel. A mai korszerű műanyag bejárati ajtók a kiváló felületkezelésének köszönhetően évekig ellenállnak a napfénynek, valamint az UV sugaraknak. Nem kell amiatt aggódnunk, hogy rövid idő után kifakulnak vagy elöregednek. Ráadásul nedves, párás helyen is masszívan megállja a helyét.

Fa bejárati ajtó 

A fából készült bejárati ajtók a többi típussal szemben igazán természetes és meleg hangulatot áraszt. Aki ragaszkodik a hagyományos alapanyagok használatához, annak nem is kérdés, hogy fa bejárati ajtót szereltet be otthonába. Könnyű megmunkálhatóságából adódóan rengeteg gyönyörű formájú és méretű nyílászáró található a piacon, amelyek csak emelik az ingatlan értékét. A különböző fa típusokból is rengeteg variáció áll rendelkezésre a különféle preferenciák kielégítésére, legyen trópusi vagy bajor erdőből származó alapanyag.

Nem utolsó sorban a fa bejárati ajtó is nagyon jól hőszigetel, a megfelelő biztonságtechnikai megerősítéssel pedig igen ellenálló szerkezetet lehet kialakítani. Kérhető biztonsági üvegbetéttel is, mivel az üveg egy gyenge pont lehet egy bejárati ajtó esetében. A zárszerkezet minősége és mechanikája legalább annyira meghatározó behatolás szempontjából egy fa nyílászárónál, ezért ennek érdekében megbízható partnerre bízzuk ajtónk beszerelését. Tipp: hazánkban a GIL-Trade Kft. csapata kiemelkedő biztonságtechnikai védelemmel látja el patinás fa nyílászáróit, amelyek a nemzetközi porondon is bizonyították rátermettségüket.

Válasszuk bármelyik típust is, a lényeg, hogy ne kapkodjuk el a döntést. Miután hosszútávú beruházásról beszélünk, a rossz választásnak évtizedekig ihatjuk a levét. Ha azonban mérlegeljük a főbb szempontokat, valamint figyelembe vesszük az egyéni preferenciákat, minden bizonnyal elégedettek leszünk a végeredménnyel.

Hirdetés

Kapcsolódó

Varrótűt a kézbe, kezdődhet az évszakra szabás!

Ugyan egyre nehezebb előre felkészülni a meteorológiai változékonyság újabb és újabb felvonásaira, azért a
Elolvasom

Hirdetés

Óvjuk a nyaralónkat a téli hidegtől!

A téli időszak előtt rengeteg teendőnk van; biztosítanunk kell az értékeink, eszközeink és ingatlanjaink vé
Elolvasom

Közelgő hidegfront vet véget az indián nyárnak

Péntekre virradó éjszaka hidegfront érkezik esővel, záporokkal. Napközben erősen felhős, borongós időre szá
Elolvasom