Veszélybe került a siófoki obszervatórium

Veszélybe került a siófoki obszervatórium

Megkezdődtek a siófoki obszervatórium melletti telken az építkezési munkálatok, amelynek során egy ötemeletes lakóingatlant akarnak felhúzni. Az ötlet nem aratott osztatlan sikert a helyiek között, már csak azért sem, mert az obszervatórium eddig egy megbízható viharjelzőként is működött és a változások megfosztanák ettől a funkciójától – írja az index.hu.

Néhány héttel ezelőtt még úgy nézett ki, reménykedhetnek, hogy sikerülhet megvédeni a viharjelzőt. Witzmann Mihálynak, a térség országgyűlési képviselőjének ugyanis Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tett ígéretet arra, hogy csak a Budapesti Műszaki Egyetem szakvéleményét követően születik végső döntés az építkezésről. A beruházó ezt nem várta meg, helyette két kft.-től szerzett be szakvéleményt, amely szerint az írták, az új épület nem fogja veszélyeztetni a meteorológiai észleléseket.  

Egyébként maga a siófoki városvezetés is ellenzi az építkezést, annak ellenére, hogy mégis hozzá kellett járulnia, mert „bizonyos építésjogi, településképi szempontból megfelelt az eljárásoknak”. Lengyel Róbert polgármester erről júniusban azt mondta, éveken át próbálták megakadályozni az építkezést.

Siófok önmaga nem tud érvényt szerezni a magasabb rendű szempontoknak, nincs több száz millió forintja egy kártérítésre perre vagy a megoldást jelentő kártalanításra

– nyilatkozta a politikus, hozzáfűzve, reméli, hogy az állam a balatoni turizmus és az emberek biztonsága érdekében beavatkozik az ügybe. Júliusban tüntettek is az építkezés ellen, amelynek a megakadályozásáért az állam nem sokat tett. Bár a Magyar Tudományos Akadémia akkori elnöke, Lovász László is lobbizott az építkezés ellen, a Somogy Megyei Kormányhivatal hozzájárult az apartmanház felépítéséhez. 

A Nők a Balatonért Egyesület még júliusban panasszal fordult az ombudsmanhoz, de  döntés azóta sem született, és már valószínűleg nem oszt vagy szoroz: a parton ugyanis megjelentek a hatalmas munkagépek, valószínűleg az építkezést már nem lehet visszafordítani. A beruházó a hvg.hu kérdésére júliusban úgy válaszolt, konszenzusra törekszik, de azt elképzelhetetlennek tartja, hogy a területen ne változzon semmi.

Ez a Balaton legszebb telke, ilyen tájolás máshol nincs.

Ami az obszervatóriumot illeti, Bartholy Judit, az ELTE Meteorológiai Tanszékének nyugalmazott vezetője óriási értéknek nevezte a létesítményt mind a klímakutatásban, mind a balatoni viharjelzésben és az életvédelemben. Emlékeztetett, hogy az obszervatórium egy 65 éves, egyedülállóan homogén adatsorral rendelkezik, amely megszakad, ha engednek felépíteni a közvetlen közelében egy ötszintes házat.


Forrás: index.hu
Fotó: OMSZ / met.hu

Kapcsolódó

Maradnak a Bahartnál a vitorláskikötők

Nem kapkodtak két kézzel a Bahart vitorláskikötőinek üzemeltetésére kiírt pályázat után az érdeklődők, így
Elolvasom

Online adventi koszorú készítés és kikapcsolódási lehetőségek a hétre

Ezen a héten elkezdődik a közelgő ünnepekre hangolódás, de a mozgásra és számos más otthoni kikapcsolódásra
Elolvasom

Lyukfelhő volt látható a Balaton felett

Ritkaságnak számító lyukfelhő alakult ki a héten, szerdán napkeltekor, amely a Balatontól egészen Pécsig lá
Elolvasom