Veszélyben a Balaton? Lehet, hogy már csak 10 évig fürödhetünk benne?

Veszélyben a Balaton? Lehet, hogy már csak 10 évig fürödhetünk benne?

A Balaton vízminősége egyes pesszimista jóslatok szerint akár 10-15 éven belül is leromolhat annyira, hogy a fürdőzés is lehetetlenné válik – tájékoztatott Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa.

A szakértő arról beszélt az InfoRádió adásában, hogy a tó vízszintje most mintegy 20 centiméterrel magasabban áll, mint fél évvel ezelőtt. Hozzátette: rövid távon szerinte az borítékolható, hogy a következő hónapokban 20-30 centiméterrel csökken a Balaton vízszintje, hosszú távon viszont a szakértők előrejelzései közt is „nagyon nagy a szórás” a tekintetben, hogy mi lesz a Balatonnal. 

A legpesszimistább előrejelzés szerint 10-15 éven belül annyira elromlik a tó vízminősége, hogy lehetetlenné válik benne a fürdés.

Az optimisták ezzel szemben arra számítanak, hogy a tó vízszintjének növekedésével, stabilizálásával „százévekre előre megoldódik” a Balaton vízháztartásának kérdése – mondta.

A legfontosabb, hogy a természetes vízforgalom fenn legyen tartva

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa kifejtette, hogy az utóbbi évtizedekben „túlstabilizálták” a Balaton vízszintjét a gazdasági, turisztikai célok érdekében. Az elmúlt 10-15 évben az éves balatoni vízszintingadozás 10 százalék alatti volt, míg az 1970-es évek előtti időszakban volt, amikor éves szinten akár 30-40 százalékot is csökkent vagy nőtt a vízszint a természetes folyamatok révén.

Tóth Viktor szerint a Balaton várhatóan alkalmazkodik a vízszint szabályozásához, habár az ingadozót „jobban kedvelné”. A legfontosabb mindenesetre az, hogy a természetes vízforgalom fenn legyen tartva a Balatonban – mondta a szakértő az InfoRádiónak.

Már egy ideje felvetődött, hogy a Balaton akár ki is száradhat az elkövetkező évtizedekben. Ebben a vonatkozásban jó hír az, hogy stabilizálták a vízszintet, a tó elmocsarasodásának veszélyét ugyanakkor a mesterséges folyamatok megnövelhetik. Ezzel összefüggésben egy építési iroda meg is alkotott egy olyan koncepciót, amellyel szerintük jobban meg lehet óvni a tavat.


Forrás: Index
Fotó: Horváth Zsolt

Kapcsolódó

Zárva tartanak a Független Benzinkutak Szövetségének tagjai augusztus 19-20-án

Nem nyitják ki azokat a benzinkutakat augusztus 19-20-án, melyek a Független Benzinkutak Szövetségéhez (FBS
Elolvasom

Eseménydúsan telik majd az ünnepi hétvége is

Az ünnepi hétvége előtt, csütörtökön robban be a Strand és a XI. Bujtor István Filmfesztivál is. Szinte csa
Elolvasom

Még egész nap elérhető a mobil egészségügyi szűrővizsgálat Gyenesdiáson

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte c
Elolvasom