Veszélyben a Balaton? Lehet, hogy már csak 10 évig fürödhetünk benne?

Veszélyben a Balaton? Lehet, hogy már csak 10 évig fürödhetünk benne?

A Balaton vízminősége egyes pesszimista jóslatok szerint akár 10-15 éven belül is leromolhat annyira, hogy a fürdőzés is lehetetlenné válik – tájékoztatott Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa.

A szakértő arról beszélt az InfoRádió adásában, hogy a tó vízszintje most mintegy 20 centiméterrel magasabban áll, mint fél évvel ezelőtt. Hozzátette: rövid távon szerinte az borítékolható, hogy a következő hónapokban 20-30 centiméterrel csökken a Balaton vízszintje, hosszú távon viszont a szakértők előrejelzései közt is „nagyon nagy a szórás” a tekintetben, hogy mi lesz a Balatonnal. 

A legpesszimistább előrejelzés szerint 10-15 éven belül annyira elromlik a tó vízminősége, hogy lehetetlenné válik benne a fürdés.

Az optimisták ezzel szemben arra számítanak, hogy a tó vízszintjének növekedésével, stabilizálásával „százévekre előre megoldódik” a Balaton vízháztartásának kérdése – mondta.

A legfontosabb, hogy a természetes vízforgalom fenn legyen tartva

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa kifejtette, hogy az utóbbi évtizedekben „túlstabilizálták” a Balaton vízszintjét a gazdasági, turisztikai célok érdekében. Az elmúlt 10-15 évben az éves balatoni vízszintingadozás 10 százalék alatti volt, míg az 1970-es évek előtti időszakban volt, amikor éves szinten akár 30-40 százalékot is csökkent vagy nőtt a vízszint a természetes folyamatok révén.

Tóth Viktor szerint a Balaton várhatóan alkalmazkodik a vízszint szabályozásához, habár az ingadozót „jobban kedvelné”. A legfontosabb mindenesetre az, hogy a természetes vízforgalom fenn legyen tartva a Balatonban – mondta a szakértő az InfoRádiónak.

Már egy ideje felvetődött, hogy a Balaton akár ki is száradhat az elkövetkező évtizedekben. Ebben a vonatkozásban jó hír az, hogy stabilizálták a vízszintet, a tó elmocsarasodásának veszélyét ugyanakkor a mesterséges folyamatok megnövelhetik. Ezzel összefüggésben egy építési iroda meg is alkotott egy olyan koncepciót, amellyel szerintük jobban meg lehet óvni a tavat.


Forrás: Index
Fotó: Horváth Zsolt

Kapcsolódó

Sok helyen drágulnak a strandbelépők is

Múlt héten már volt, hogy 30 fok fölé is kúszott a hőmérő higanyszála és rohamosan közeledik a strandszezon
Elolvasom

Sport, zene és a bor lesznek a hét kulturális alappillérei

Kultúrából ezen a héten sem lesz hiány. Koncertek, színház és előadás egyaránt részeit képezik a palettának
Elolvasom

Letartóztatták a marihuánával kereskedő fiatalokat

A Kaposvári Járási Ügyészség indítványt tett annak a két Balaton-parti fiatalnak a letartóztatására, akik h
Elolvasom