Bakancslistás helyek a Balaton körül – Római Őrtorony kilátó, Vigántpetend

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Római Őrtorony kilátó, Vigántpetend

Az Eger-patak völgyében, a Balaton-felvidéket és a Bakonyt elválasztó határmezsgyén és a 77-es főút mentén fekszik Vigántpetend községe. A település országosan a Művészetek Völgye fesztivál egyik helyszíneként vált ismertté, de azért a kiránduló kedvűek sem maradnak látnivalók nélkül, ha a környékre vetődnének.

A falutól valamivel keletre, a Nagyvázsony felé tekergő út szélén áll a kőből épült kilátó, melyet a helyiek csak “Római Őrtoronyként” emlegetnek. A kifejezés az egykori római útra utal, amely erre haladhatott valaha. Ez volt a régi Pannónia provincia egyik legfontosabb hadi és gazdasági útvonala. A kilátó mintegy fél méter vastag kőfalait a Pannon-tenger aljára lerakódott mészkőből építették.


A kivitelezés egy régi római őrtornyot hivatott reprezentálni persze kicsit modernebb köntösben. A tető alá körülbelül 10-15 ember fér be, a kilátásban pedig az Eger-patak völgye, a Dörögdi-medence, valamint Vigántpetend,Kapolcs és Taliándörögd házai egyesülnek, melyek az összeolvadó, buja növényzetből bukkannak elő. A másik irányban pedig a tanúhegyek legkisebbikére, a Hegyesdre vethetünk néhány pillantást.


Az építményt 2016-ban avatták fel a Tours város püspökévé választott Szent Márton tiszteletére, aki itt született a 4. század elején, a feltételezések alapján 316-ban. A lejtőn a megfáradt túrázókat kényelmes fabútorok fogadják. A ligetes környezet Vigántpetend egyik közösségi teréül is szolgál, ahol bizonyos időközönként helyi illetőségű rendezvényeket is le szoktak bonyolítani.


Fotók: kirandulastervezo.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Molyhos Tölgy Pihenőterasz, Szántód

A déli part elsősorban nem a kilátóiról híres, de azért a szelíd somogyi lankákról is tárulhat fantasztikus
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Batsányi-kilátó, Balatongyörök

Egy három emeletes, sátortetős kilátóból nyílik az északi part nyugati felének talán legpompásabb kilátása
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szellemváros, Szentkirályszabadja

Balatonalmáditól mindössze néhány kilométerre, a szentkirályszabadjai reptér mellett húzódik a lakótelep, m
Elolvasom