Világbajnokságot rendez Veszprém 2027-ben

Világbajnokságot rendez Veszprém 2027-ben

A szervezők harminc ország mintegy 350 versenyzőjét várják az idei legrangosabb tájfutó eseményre, az augusztusi várgesztesi felnőtt Európa-bajnokságra, a királynék városára pedig 2027-ben vetül majd a sportvilág szeme.

“Az elmúlt évek eredményei arra sarkallták a szövetséget, hogy minél több rangos nemzetközi versenyt hozzon hazánkba” – mondta Kovács Balázs elnök a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség (MTFSZ) sajtótájékoztatóján, indoklásként pedig hozzátette, tavaly három junior világbajnoki aranyérmet nyertek a magyar versenyzők, de a felnőttek is egyre jobb eredményeket érnek el.

Az augusztusi Európa-bajnokságot követően jövőre TrailO világbajnokságnak (mozgássérült-vb), 2027-ben pedig felnőtt világbajnokságnak ad otthont Magyarország – adta köre az MTI.

Henrik Eliasson, a nemzetközi szövetség (IOF) ügyvezető igazgatója méltatta a magyar szövetség munkáját. Kiemelte, hogy Magyarország 1961-ben alapító tagja volt a szervezetnek, amelynek azóta is meghatározó szereplője, megbízható versenyrendezője.

“Örülünk, hogy három rangos verseny megszervezését is elvállalta a magyar szövetség” – mondta Henrik Eliasson.

Az időben legközelebbi esemény, az augusztus 15. és 20. közötti Eb szervezőbizottságának elnöke, Lengyel Ádám emlékeztetett arra, hogy a Vértes-hegységben, Várgesztes központtal sorra kerülő esemény a koronavírus-járvány miatt csúszott 2022-ről 2024-re. Az előkészületek jól haladnak, a térképek és a pályák készen állnak, jelenleg az önkéntesek toborzása zajlik. A magyar szövetség a rendező jogán nyolc-nyolc férfi és női versenyzőt indít majd.

Paskuj Mátyás, a 2025-ös TrailO-világbajnokság szervezőinek vezetője azt emelte ki, hogy először nyerte el két ország a rendezés jogát, méghozzá Magyarország és Szlovákia közösen. Az 2025. augusztus 26-31. közötti esemény központja Sümeg és Pozsony lesz. Magyarország egyszer, 2009-ben Miskolcon már rendezett vb-t a mozgáskorlátozottak számára.

A sportág legrangosabb versenyének, a felnőtt világbajnokságnak kétszer volt házigazdája Magyarország, 1983-ban Zalaegerszegen és 2009-ben Miskolcon. Legközelebb 2027. július 14-18. között Veszprém látja vendégül a világ legjobbjait.

Az eseményen Henrik Eliasson átadta a sportág legnagyobb elismerését, a Skerletz Iván-díjat Zentai Lászlónak a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség elnökségében 18 éven át végzett munkájáért. Kovács Balázs elnök bejelentette, hogy a szövetség Zentai Lászlót nevezte az IOF alelnöki posztjára. A választásra július 15-én a skóciai kongresszuson kerül sor.


Forrás: MTI / OS
Fotó: kulonoram.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Strenner-barlang, Csopak

A csopaki Csákány-hegy a maga 327 méteres magasságával remek kilátást nyújt a Balatonra, nem csoda, hogy ki
Elolvasom

Lenyűgöző felhőalakzat tornyosult a Badacsony felett

Ki korán kel, aranyat lel, tartja a mondás. Igaz volt ez Kadosa Kelemen esetében is, akinek különleges fel
Elolvasom

Metzker Viktória ezen a nyáron is a Plázsra költözik

A suliidő végére megérkezett az igazi kánikula, úgyhogy irány a Balaton! Ha pedig Balaton, akkor Siófok és
Elolvasom