Vízimentők élete a szezonban és azután

Vízimentők élete a szezonban és azután

Elkötelezetten dolgozott és sokat tett a vízi balesetek megelőzéséért, felszámolásáért a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) és Önkéntes Tűzoltó Egyesület – közölte képviseletükben Szabolcs Tímea a veol.hu portállal. Céljuk, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava, amiért mindent meg is tesznek.

 

A húszéves VMSZ idén több mint 400 vízimentővel 71 strandon volt jelen, a 71 szolgálati helyen 3784 alkalommal látott el könnyű sérültet, kagylóvágást, darázscsípést, horzsolást, napégést, illetve 32 vízből mentett könnyű sérültet, akik további ellátást nem igényeltek.

A hajós szolgálat nyáron kilenc hajóval állt készenlétben, amiből a két sürgősségi mentőhajó a nap 24 órájában riasztható volt. Szeptember végéig 268 riasztást kapott a hajós szolgálat, főként bajbajutottakhoz, hajóhoz vonultak, októbertől őszi ügyeleti rendben folytatják a szolgálatot.

2016-ban hadrendbe állítottak egy mentőtiszti gépkocsit, amit az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) koordinál, riaszt, a VMSZ üzemeltet, és ami idén is június végétől szeptember elejéig napi ügyeleti rendben segítette a Balaton északi partján az embereket. Ebben a szezonban 72 ellátásuk volt, például szívinfarktus, agyvérzés, biciklis baleset, motoros baleset, lábtörés esetén.

A VMSZ emellett több mint 20 vízi és vízparti rendezvényen dolgozott, így például a Balaton Sound, a Strand Fesztivál, a B my Lake, a Balaton-átúszás, a Balaton-átevezés, a Kékszalag és egyéb vitorlásversenyek, valamint a FINA versenyein részt vevők biztonságát.

Idén eddig 17 tanfolyamot szerveztek, majd a sikeres vizsgázóknak munkát is adtak.

Ma már a vízibiciklik jelentős részén vannak mentőeszközök.

Üzemeltetnek egy ingyenes appot, ez a BalatonHelp, amit igyekeznek minél szélesebb körben ismertté tenni.

Az egyesület számára kiemelten fontos a megelőzés, ezért számos baleset-megelőző kampányban, prevenciós programban vettek, illetve vesznek részt és számos, biztonsággal, megelőzéssel kapcsolatos előadást szerveznek az ország iskoláiban, táboraiban, a Balaton-parton. A gyerekek nyaranta vízimentőtáborokban is részt vehetnek a VMSZ jóvoltából.

 

 

Fotó: hir.ma

Kapcsolódó

Megkezdődött a Magyar Tavak Fesztiválja

Gálakoncerttel kezdődött meg a Magyar Tavak Fesztiválja péntek este Kápolnásnyéken a Csajághy Laura Szabadt
Elolvasom

Környezettudatosságban Veszprém európai viszonylatban is az élvonalban van

Sikerült megvalósítani azt az uniós célkitűzést Veszprémben, amely a város minden lakosára 25 négyzetméter
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Árokfõi templomrom, Balatoncsicsó

Balatoncsicsó külterületén, a Nivegy-völgyben, dús erdei növényzet ölelésében állnak az egykori középkori Á
Elolvasom