Volt egyszer egy felmérés a programnyelvek kapcsán…

Volt egyszer egy felmérés a programnyelvek kapcsán…

Az informatikai világ egyik legmisztikusabb része a programnyelveké. Szinte minden hekkeres filmben látsz egy monitort, ahol érthetetlen kódokat gépel őrült sebességgel egy hekker.

Persze ez a legtöbb esetben nagyon is messze áll a valóságtól, de azért ennek a szakmának is megvan a maga szépsége, vélik a fejlesztők. Ma már számos programozási nyelvet használunk, melyek egy részét imádják a fejlesztők, másik részét viszont a hátuk közepére sem kívánják. A Stack Overflow készített egy felmérést ezekről, melyből sok érdekesség kiderül.

Még a pandémia előtt elkészült a programnyelvek felmérése

A Stack Overflow blogja, mely rendszeresen frissül, rengeteg nagyon hasznos információt tartogat a fejlesztők vagy fejlesztői pályát megcélzók számára. Közkedvelt kontentjeik közé tartoznak a különböző kutatások és elemzések.

Még a Covid-19 világjárvánnyá válását megelőzően készítettek egy újabb kutatást, mely során a programnyelvekről kérdezték a fejlesztőket. 2020 februárjában összesen 186 országból kérdeztek meg 65.000 szoftverfejlesztőt a témában, ami egy igen átfogó és alapos felmérést eredményezett.

Fontos az időpont, ugyanis a koronavírus valamelyest átrendezte az informatikai piacot is. A pandémia erőteljesen az online világ felé irányított olyan cégeket is, akiknek eddig esze ágába sem volt aktívan részt venni az online térben. Az aktuális fejlesztői állásokat megtalálod a DreamJo.bs oldalán.

A legkedveltebb programozási nyelvek

A felmérés kiterjed azokra a programnyelvekre, melyeket a legjobban kedvelik a válaszadók. Ezek közül továbbra is (immár 5. éve) a Rust vált a legkedveltebbé. Az ezüstérmes pozíciót a TypeScript szerezte meg, míg a bronzérmes a Python lett. Előkelő helyen végzett még a JavaScript és a Go is.

A legjobban fizető pedig a…

Vizsgálták azt is, hogy mely nyelvek hozzák a legtöbbet a konyhára. Ez nem kérdés, hogy mennyire fontos, főleg egy olyan ember számára, aki épp próbál dönteni a számos programozási nyelv közül. A legjobban fizetőnek a Perl bizonyult. Mögötte a Scala és a Go végzett.

Ebből is látható, hogy nem feltétlenül azok a legjövedelmezőbb nyelvek, amelyeket a legjobban kedvelnek a fejlesztők.

A dobni kívánt nyelvek

Megkapták arra is a választ, hogy mely nyelveket használják még jelenleg, de legszívesebben már elfelejtenék őket. Ezek között az első helyre a Visual Basic került, míg második lett az Objective, harmadik pedig a Perl. 

További hasznos infók

Vizsgálták többek között azt is, hogy milyen tanulási módszereket alkalmaznak a fejlesztők. Mit kell tenniük azért, milyen út vezet addig, hogy szintet léphessenek. Rákérdeztek arra is, hogy mely technológiai eszközöket használják. Továbbá azt a kérdést is feltették, hogy mire is vágynak valójában szakmailag a programozók? Ha minderre kíváncsi vagy, olvasd el a DreamJo.bs cikkét a témában!

Hirdetés

Kapcsolódó

Élmények és túrázás kutyával a mesés Karintiában

Ön is előnyben részesíti azokat az úti célokat, ahol szívesen látott a négylábú családtag is? Szívesen kirá
Elolvasom

Hirdetés

Milyen a jó bukósisak?

A bukósisak a legfontosabb biztonsági felszerelés a fej és az agy védelmére vezetés közben. Motorkerékpárra
Elolvasom

Pályázatfigyelés – az aktuális lehetőségek egy helyen

Izgalmas időszak ez az elnyerhető pályázati támogatások tekintetében. Az elmúlt hét évben összesen nem írta
Elolvasom