Amitől a vérszívók is berezelnek

Amitől a vérszívók is berezelnek

Újra itt a nyár! Itt a napsugár! – üzeni nekünk a korábban oly kedvelt sláger. A nyár beköszöntével azonban nem csupán a kellemes meleg és virágillatú nappalok és éjszakák örvendeztetnek ám meg minket. Megérkeznek az élősködők, köztük számos vérszívó is, és bizony nem mindegyik veszélytelen.

Már meg kellett tanulnunk, hogy a kullancsok tucatnyi fertőzés terjesztéséért felelősek Európában. A négy leginkább veszélyes betegség ezek közül a kullancs encephalitis, a Lyme-kór, a TIBOLA és a nyúlpestis. A Magyarországon őshonos 50 szúnyogfajta legtöbbje emberre veszélytelen.

Szúnyogveszélyek

A teljesen ártalmatlan vérszívók mellett azonban a klímaváltozás miatt már olyan helyeken is megtelepednek nagyon komoly fertőzést terjeszteni képes fajok, ahol korábban nem. Mikor ugyanis egy szúnyog megcsíp bennünket, mielőtt megcsapolná vérkészletünket, belénk üríti a nyálát is. Ezzel a váladékkal kerülhetnek a szervezetünkbe a kórokozók.

Három idegen csípőszúnyog faj jelent meg az utóbbi években Magyarországon. Az ázsiai tigrisszúnyog – zebraszúnyognak is nevezik – Délkelet-Ázsiából terjedt el az egész világon. 10 milliméteresre nő, lábai fekete-fehér csíkosak. A Zika-vírust, a nyugat-nílusi vírust, a sárgalázat, a Dengue-lázat, a Chikungunya-lázat terjesztheti.

Az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog egyedei a szívférgességet, az agyvelőgyulladással járó japán encephalitist, a nyugat-nílusi lázat és a Zika-vírust is terjesztik. Érdemes ellenük védekezni hordozható riasztószerekkel vagy -készülékekkel. 

Kullancs terjesztette bajok

Több, emberre is életveszélyes kórt terjeszthetnek a fertőzött kullancsok. 2017-ben hazánkban 90 fertőzéses agyvelőgyulladásos esetet jegyeztek fel, 16 bizonyítottan kullancsoktól eredt és 1480 Lyme-kóros esetet jelentettek. Egy nagy testű kullancsfaj terjeszti a nyirokcsomó-gyulladást, a TIBOLA-t.

A Hyalomma kullancsok megjelenéséről csak az utóbbi időben olvashattunk. Ez a vérszívó felelős a krími-kongói vérzéses láz terjesztéséért. Vándormadarakkal egészen Skandináviáig jutottak el fertőzött egyedei. Mint a szúnyogok esetében, a környezeti, időjárási tényezők változása miatt a különböző fajok északabbra, korábban hidegebb területeken is megélnek. 

Megoldást jelenthet

Számos óvintézkedést tehetünk a fenti veszélyek ellen. Létezik védőoltás a kullancs encephalitis ellen, és sok rovarriasztót találunk a Medence Óriásnál. A hordozható speciális szúnyogriasztó készülék szinte egy burkot képez fölénk. Olyan, mint egy sátor, melynek faláról visszapattannak a vérszívók. Igazán kényelmes és gyors megoldás kültéri programokhoz, mikor nem hagyatkozhatunk a szúnyogháló kínálta kényelemre.

Egy butángáz patron hevíti fel és adagolja a hőt, mely körülbelül 21 négyzetméternyi területen körénk teríti a hatóanyagot, mely azonos a krizantémok természetes illatanyagával.

Hirdetés

Kapcsolódó

Élmények és túrázás kutyával a mesés Karintiában

Ön is előnyben részesíti azokat az úti célokat, ahol szívesen látott a négylábú családtag is? Szívesen kirá
Elolvasom

Hirdetés

Milyen a jó bukósisak?

A bukósisak a legfontosabb biztonsági felszerelés a fej és az agy védelmére vezetés közben. Motorkerékpárra
Elolvasom

Pályázatfigyelés – az aktuális lehetőségek egy helyen

Izgalmas időszak ez az elnyerhető pályázati támogatások tekintetében. Az elmúlt hét évben összesen nem írta
Elolvasom