5+1 szüreti mulatság a Balatonnál, ahol már az új termésre koccinthatunk

5+1 szüreti mulatság a Balatonnál, ahol már az új termésre koccinthatunk

Ki ne szeretné a méltán híres balatoni bort? Legyen szó a tanúhegyek vulkanikus szoknyáiról vagy a szelídebb somogyi lankákról, a magyar tenger partján készült bornak párja nincsen. A hagyományos őszi szüret és persze a hozzá szorosan csatlakozó buli pedig emiatt még nagyobb jelentőséggel bír ebben a régióban. A teljesség igénye nélkül listáztunk néhányat azok közül a rendezvények közül, amelyeknek fókuszában a Balaton borászatának ez a jeles eseménye áll.

1. Szüreti Napok Tihanyban

Szeptember 16-án veszi kezdetét és 18-án zárul a tihanyi térség nagy ünnepe, amelyen természetesen belekóstolhatunk majd a helyi borászok nedűibe a Mádl Ferenc téren tartott kulturális és szórakoztató programsorozat mellé. A családosokat, kisgyerekkel érkezőket játszóház, kézműves foglalkozások, meseműsorok várják. A rendezvény látványos kulminációja, a szüreti felvonulás pedig vasárnap 14:45-kor lesz mazsorettek és betyárok kíséretében.


Részletek itt.

2. Laposa Szüreti Hétvége

Szintén egész hétvégés megmozdulással jelentkezik a nagy népszerűségnek örvendő Laposa Birtok a Badacsonyon modernebb köntösben, de a hagyományok tiszteletben tartása és ápolása mellett. Fiatalos kulturális pezsgéssel, bulival, gourmet fogásokkal, pincetúrával, kiállításokkal és természetesen a birtok legfinomabb nektárjaival várják az érdeklődőket négy helyszínen is.


Részletek itt.

Kép: Laposa Birtok / Facebook

3. Murci GasztroFesztivál a balatonlellei Kishegyen

Az eddig is nagy sikereket elkönyvelő Murci Fesztivál ismét megrendezésre kerül Balatonlellén, melynek során a helyi pincészetek legfrissebb murciját és legfinomabb borait ízlelhetjük meg, a környékbeli éttermek pedig gondoskodnak majd róla, hogy senki ne maradjon éhes a dínom-dánom közben. A murcihoz leginkább a hal és a vadhúsok passzolnak, így az ünnepi menü is ezek köré tematizálódik majd.


Részletek itt.

4. Szüreti mulatság és Mihály-napi vásár, Balatonvilágos

Idén szeptemberben sem maradhat el a Mihály-napi vásárral egybekötött Szüreti mulatság Balatonvilágoson. A déli part legfinomabb borait reprezentáló rendezvény méltó búcsú a nyári idénytől. A környékbeli borászat és a hamisítatlan piaci hangulat házasítása ez az ünnepély, melynek standjain elsősorban kiváló minőségű, termelői áruk és ételek foglalnak majd helyet.


Részletek itt.

Kép: szallas.hu

5. Balatonrendesi Szüreti Mulatság

Szeptember 24-én tartják a minden ízében hiteles és tradicionális szüreti felvonulást a festői fekvésű Balatonrendesen, ahol a legjobb borok és a friss murci mellől természetesen a finom falatok sem hiányozhatnak. Néptáncosok által kísért lovaskocsikkal indul a menet, amely a falu utcáin szlalomozik majd végig ünneplésre invitálva a helyi lakosokat és az ide látogató érdeklődőket.


Részletek itt.

Kép: Balatonrendesi Könyvtár

+1. Arácsi Szüret

Vasárnap 15 órától jelentkezik a már hagyományosnak számító Arácsi Szüret a balatonarácsi Hősök terén, amely során az egyre csak fakuló szakmai és szociális tradíciók tendenciájának ellentartva a balatoni borászat egy igazán autentikus pillanata elevenedik meg egy délután erejéig, közös, össznépi szőlődarálással és mustkóstolással. A rendezvény esőhelyszíne az Arácsi Népház.


Részletek itt.


Fotó: programturizmus.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csonkatorony, Csopak

Csopak települése már önmagában is ikonikus az északi parton járatos ember számára, de a falu gyakorlatilag
Elolvasom

Mutatjuk hol parkolhatsz ingyen Siófokon a szezon alatt is

A régi halászati telek területe idén nyáron is ingyenesen vehető igénybe. - - A város ingyenes parkol
Elolvasom

A nyárnál csak a Plázs programjai forróbbak

Végre itt a kánikula, a forróság elől pedig a legjobb, ha vízpartra menekül az ember. Ami pedig még jobb, h
Elolvasom