A brandy készítésének lépései

A brandy készítésének lépései

A brandy elnevezés a francia brandywine szóból eredhet, amelynek jelentése bor és tűzvíz. Cikkünkben utánajártunk annak, hogy miből készül ez a különleges ital, és annak is, hogy mi a készítésének menete, milyen lépésekből áll a folyamat.

Az iDrinks üzleteiben és webshopjában elérhetőek a világ legkiválóbb brandyjei. Érdemes megnézni a széles kínálatot, és választani néhány különleges nedűt.

A legismertebb változatai szőlőből készülnek

A brandy pontos eredete nehezen nyomon követhető. Ennek az erjesztett és lepárolt szeszesitalnak a készítési módszerei jó néhány európai országra kiterjedtek, ezért nehéz pontosan meghatározni, hogy hol született. Jellegzetes íze és aromája a több éven át tartó hordós érlelésnek köszönhető. 

Ez az ital gyümölcsökből, általában szőlőből készül. Azonban más gyümölcsökből is elő lehet állítani, például körtéből, almából vagy szilvából. A legismertebb változatai szőlőből születnek meg, az eredeti brandy konkrétan szőlőbor lepárlásával készül. 

A tökéletes eredményhez kifejezetten borszőlőre van szükség

Magas sav- és cukortartalommal rendelkeznek a legjobb minőségű szőlőfajták, a brandy készítéséhez jellemzően vörös és fehér szőlőt is használnak. A tökéletes eredményhez kifejezetten borszőlőre van szükség, de csemegeszőlőből is készíthető brandy. 

A borszőlő azért jobb választás, mert a magasabb cukortartalom miatt a fermentáció könnyebben be tud indulni a mustban. Lepárlónként változik, hogy szőlőfajták tekintetében ki milyen arányokat alkalmaz, hiszen nagy mértékben befolyásolja az ízvilágot. Általában sok-sok kísérletezésre van szükség az igazán kiváló brandy elkészítéséhez.

Milyen lépésekből áll a tökéletes brandy elkészítése?

A brandy készítése több lépésből áll. Az első, hogy kiválogatásra és szüretelésre kerülnek a megfelelő érettségű szőlőszemek, ugyanis a tökéletes alapanyag elengedhetetlen a kifogástalan brandy elkészítéséhez. A kiválogatást és a szüretelést követi a préselés folyamata, amelynek végén elkészül a must. A következő lépés a must pihentetése, amely során megindul az erjedés folyamata, és borrá alakul a különleges nedű. Miután borrá alakult, átkerül a lepárlóba.

Ezt követően a lepárlóban megkezdődik a lepárlási eljárás. Ez a folyamat a konyakhoz hasonlóan történik. Természetesen maga a folyamat nem egységes, hiszen márkától és lepárlótól függően eltérő. A többszöri lepárlás eredménye egy 30-60% közötti erősségű ital. Ezután jön az egyik legfontosabb lépés, mégpedig az ital hordóba helyezése. Ez egyben az utolsó lépése a készítés folyamatának. Jellemzően tölgyfahordót használnak, amely nagymértékben meghatározza a brandy ízvilágát. Természetesen nemcsak a hordó típusa befolyásolja az ízeket, hanem az is, hogy mennyi időt tölt benne az ital, mennyi az érlelés ideje. Ezután a kiváló brandy már csak a palackozásra vár, valamint arra, hogy belekóstoljunk.

Kapcsolódó

Mit nézessünk meg az autónkon a balatoni nyaralás előtt?

Sokan már alig várják a nyarat, hiszen már meg is tervezték a balatoni kirándulást, utazást, nyaralást. A
Elolvasom

Minőségi mosdókagylók színes palettája vár a Diplon-nál!

A minőségi berendezések használata a fürdőszobában növeli az otthonunk értékét. Vegyünk egy alap példát: e
Elolvasom

Milyen színű Tondach tetőcserepet válasszak?

Ha nem tudsz eligazodni a Tondach kerámia tetőcserepek közt, segítünk néhány szemponttal. Miért jó döntés
Elolvasom