A játékos kedvű szépség, az angol cocker spániel

A játékos kedvű szépség, az angol cocker spániel

Talán nincs is olyan ember a Földön, akinek a spániel szó hallatára ne egy nagyfülű, kecses testalkatú, hatalmas kerek szemekkel rendelkező, imádnivalóan cuki kutya jutna eszébe. 

Ez nem is véletlen, hiszen ez a fajta évtizedek óta nagyon népszerű a kutyatartók körében, többek között ezért is ő lesz mai cikkünk főszereplője. Szó lesz a jelleméről, az ápolásáról és az etetéséről is. Ez utóbbi vonatkozásában már most eláruljuk, hogy a Petgurunál kapható Brit Care eledelek kiváló választásnak bizonyulnak – no de ne szaladjunk ennyire előre! 

Mire számíthatsz, ha egy angol cocker spániel gazdája leszel?

Végtelen energia, játékosság, makacsság, kiemelkedő intelligencia…ez a néhány tulajdonság nagyjából körül is határolja a fajta jellemét. Emiatt már kölyökkorában fontos a következetes, határozott nevelés, de készülj fel rá, hogy sokszor bizony feszegetni fogja majd a határokat. 

A kamaszkori “lázadást” követően sem dőlhetsz hátra, hiszen ez az okos kutyus bizony nem fog mindig azonnal engedelmeskedni a parancsszavaknak, ha neki épp máshoz van kedve. Ezért is ajánlott mindig pórázon sétáltatni. 

Mindemellett egy emberbarát, családcentrikus kedvenc válhat belőle, aki imádja a gazdáit, jól kijön a gyerekekkel és a többi háziállattal. Gyorsan tanul, igényli az aktív szórakozást, mindig kapható egy jó kis labdázásra, apportírozásra vagy kergetőzésre. 

Amikor pedig elfárad, szundít egy nagyot a kanapén, természetesen a gazdája közelében. 

Mivel etesd kedvencedet?

Az angol cocker spánielek többsége szerencsére nem válogatós (persze kivételek mindig akadhatnak, hisz minden kutyának egyedi személyisége van), szóval az eledelválasztással nem lesz gond.

Persze ez nem azt jelenti, hogy házi koszttal kellene etened vagy beéri egy silány, hipermarketes táppal, hisz az egészsége szempontjából igenis fontos a megfelelő minőségű eledel. A már említett Brit Care tápok között minden korosztálynak megtalálod az ideális összetételű, teljes értékű eleséget. Ha például túlsúlyos vagy idős kedvencednek keresel tápot, akkor a márka Grain-free Senior & Light Salmon & Potato lazacos eleségét jó szívvel tudjuk ajánlani.

Mire kell figyelni az ápolást illetően?

Előre figyelmeztetünk: ha idegesít a kihullott kutyaszőr látványa a lakásban, emellett nem szeretsz a fésülgetéssel bíbelődni, és szerinted a kutyakozmetikus is csak felesleges “úri muri”, akkor jobb, ha inkább egy másik fajta mellett teszed le a voksod!

A spánielek csodaszép bundája ugyanis rendszeres ápolást igényel. Ez azt jelenti, hogy minimum heti 1-2 alkalommal kijár neki egy alapos átfésülés, és 8-12 hetente el kell vinned a kutyakozmetikushoz is egy kis fazonigazításra. Mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy kedvenced megőrizze szép selymes, fényes bundáját.

A lógó füle miatt pedig kiemelten hajlamos a fülgyulladásra, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a hallójáratát, és megelőzésképp gyakran csepegtetni, tisztítani.

Bár talán ez elsőre sok macerának tűnik, de szerintünk ez a csodaszép, szeretnivaló kutya megéri a fáradozást!

Kapcsolódó

Mit nézessünk meg az autónkon a balatoni nyaralás előtt?

Sokan már alig várják a nyarat, hiszen már meg is tervezték a balatoni kirándulást, utazást, nyaralást. A
Elolvasom

Minőségi mosdókagylók színes palettája vár a Diplon-nál!

A minőségi berendezések használata a fürdőszobában növeli az otthonunk értékét. Vegyünk egy alap példát: e
Elolvasom

Milyen színű Tondach tetőcserepet válasszak?

Ha nem tudsz eligazodni a Tondach kerámia tetőcserepek közt, segítünk néhány szemponttal. Miért jó döntés
Elolvasom