A legjobb programok a Balaton környékén nyugdíjasoknak

A legjobb programok a Balaton környékén nyugdíjasoknak

A Balatont elsősorban a vízi vagy víz környéki lehetőségek miatt szokás felkeresni: úszás, pancsolás, vízparton pihenés, napozás stb. A fő idény pedig természetesen nyáron, leginkább a legmelegebb időszakban, júliusban és augusztusban van. És valóban, ki ne élvezne néhány órát, egy fél napot vagy egész napot, egyesek pedig akár több napot is a magyar tenger partján!? De sokan vannak, akiknek egy vagy két teljes hét során másra is megjön az étvágyuk, mint a vízi és vízparti programokra és a finom lángosokra, főtt kukoricára, halételekre és kézműves fagylaltokra. Az alábbiakban áttekintjük, hogy milyen további programokra vannak lehetőségek a Balaton partján, különös tekintettel azokra, amelyek idősebb, nyugdíjas korban is élvezhetők és népszerűek vagy valószínűsíthetően azok lesznek a jövőben.

A természetet nem lehet megunni

Míg maga a Balaton is gyönyörű, sokak szerint Magyarország és a régió egyik legszebb természeti képződménye, a látványt lehet fokozni a legjobb kilátási pontok felkeresésével. Aki nagyszerű kilátást szeretne, de a túrát / mászást egy domb- vagy hegyoldalban kihagyná, Balatonfűzfő az egyik legjobb helyszín.

A Balaton-felvidék első kőből épült kilátóját 1935-ben építették fel a Csere-hegyen, innen szép időben akár Veszprémig is el lehet látni. Itt azonban egy kis túrázásra lesz szükségünk.

Tihanynál a panoráma messze földön híres, az apátság mellől. Akinek ez a séta nem volt elég, azonban tovább gyalogolhat az Apáti-hegy tetejére, az Őrtorony kilátóra.

Ha Balaton és természet, akkor nem szabad elfeledkezni Badacsonyról. Ha 6 km túrázás nem túl sok, akkor mindenképpen keressük fel a Kisfaludy-kilátót, innen Tihanytól egészen Keszthelyig be lehet látni a Balatont, sőt, a Balaton-felvidék dombjait és Fonyód körvonalait is.

Ha pedig a Budapesthez legközelebbi gyönyörű kilátást keressük, amelyhez még túl sokat sem kell gyalogolni (ha autóval felmegyünk, mindössze néhány lépést) nem kell tovább mennünk Balatonvilágosnál, ahol a magaspartról gyönyörűek a naplementék, ideális hely lehet egy tűzijáték nézésére és ha kisebb gyerekekkel megyünk, érdekes lehetnek a tó előtt gyakran elsuhanó vonatok.

Kulturális programok?

A Balaton környékén nincsenek olyan gazdag kulturális programok, mint a fővárosban, ahol léteznek elsősorban helyieknek, magyarul tartott kulturális túrák és persze angolul (és spanyolul, németül, franciául, oroszul, portugálul, kínaiul stb.) tartott általánosabb és tematikus séták (általános pesti túra, várnegyed, zsidó negyed, kommunizmus), de akadnak Segwayes, Monster rolleres, biciklis és persze autós, buszos stb. túrák is.

De ez nem azt jelenti, hogy semmit nem találunk a Balaton partján: létezik szabadulószoba Keszthelyen a Balatoni múzeumban, találunk több színházat, például Siófokon, Balatonszárszón és érdemes figyelni a Kultkikötő programjait Balatonbogláron különböző zenés és színházi programok után kutatva, míg Keszthelyen rendszeresek a klasszikus koncertek, és ha zenénél tartunk, nem szabad elfeledkezni a zenei fesztiválokról: ilyen például a Balaton Sound és a Nagyon Balaton, csak hogy a legismertebbeket említsük.

És mivel a Balaton egy igazán családbarát desztináció, talán a leginkább egész Magyarországon, nem véletlen, hogy olyan örökzöld programokat is ki lehet próbálni itt, mint az erdei kisvasutak: ezek jelenleg a Balatonfenyvesi kisvasút, amellyel az utazás során ritka vízimadarakat is megfigyelhetünk (ehhez érdemes távcsövet magunkkal vinni), ez a nemrég újra megnyitott kisvasút sokak listáján egy új, régen áhított program. De ne hagyjuk ki a több mint 30 kilométer hosszú Csömödéri erdei kisvasutat sem, amellyel jól be lehet járni a környék látnivalóit: a lenti vár romjait és a nem messze található termálfürdőt, a Budafai arborétumot. Ha sikerül elcsípnünk az Ábel nevű nosztalgia gőzmozdonnyal biztosan le tudjuk nyűgözni az unokákat.

Ha pedig autóval vagyunk és a magyar tenger megfelelő oldalán (ideális esetben a délnyugati csücsökben, Balatonfenyves és Balatonmáriafürdő környékén, kb. 30 km kellemes autózás után elérhetjük Mesztegnyőt, ahonnan egy 8 kilométer hosszú kisvasút indul. Ez a kisvasút általánosságban hétvégén közlekedik csak (csakúgy, mint a börzsönyi): az utazás során itt védett madárfajokat és ritka növényfajokat is láthatunk.

Egy kis pihenés nem csak a tóban lehetséges

Esős időben pedig különösen jó, ha van B-terv, alternatíva, vagy csupán azért, hogy a hosszabb, egy vagy két hetes vakáció alatt kialakulhat az igény, hogy ne csak a tóban fürödjünk. Több mint egy tucat kiváló termálfürdő található a tó partján és nem messze tőle. Ezek közül is kiemeljük a balatonfüredi Annagora Aquaparkot, amely kisgyerekeknek és nyugdíjasoknak is ideális lehet, az ajkai Kristályfürdőt és a valamivel messzebb lévő székesfehérvári Árpád fürdőt.

A déli part közelében találjuk ezek mellett a Csisztafürdőt, a Marcali fürdőt, a kaposvári Virágfürdőt és a Tamási Thermal Spat is.

És igaz, ez már egy másik tó, de ne feledkezzünk el arról, hogy a hévízi tófürdő, Európa legnagyobb termál tava sincs messze, és érdemes lehet Zalakarosra vagy akár Zalaegerszegre is elutazni egy jó termál élményért.

Egy magyar nyugdíjas megengedheti mindezt magának?

Mindnyájan rengeteg szempontból egészen különböző helyeken állunk sok szempontból az életben. Az anyagiak az egyike ezeknek. De sokatmondó tény, hogy az átlagos havi nyugdíj ma Magyarországon kb. 145.000 Ft, a cikk megírásának a pillanatában ez kevesebb mint 400 euró, összesen tehát naponta kb. 4800 Ft: ebből pedig a rezsit vagy akár még a lakbért, gyógyszereket és más egészségügyi kiadásokat, ajándékokat, élelmiszert stb. is fizetni kell. A kép még inkább árnyalódik, ha a medián nyugdíjakat vesszük figyelembe: az átlagos nyugdíjas mindössze 127.000 Ft környékén kap kézhez havonta.

Lehet, hogy ebből kijön évente egy hetes balatoni nyaralás, főleg, ha ismerősnél meg tudunk szállni vagy a Kádár- és a COVID-kori magyar álmot megvalósítva van esetleg egy nyaralónk a Balaton mellett vagy a környékén.

De ha biztosra akarunk menni és nem akarunk azon gondolkodni, hogy kijön-e a sajtos-tejfölös lángos, a friss hekk és a kézműves fagyi a megtakarított pénzünkből, és azt, hogy saját autóval is levihetjük-e az unokákat, mindenképpen érdemes kiegészíteni az állami öregségi nyugdíjunkat.

Hogyan érdemes kiegészíteni az állami nyugdíjat?

Minden megtakarítás / befektetés segíthet, de nem véletlenül léteznek államilag támogatott (visszaigényelhető személyi jövedelemadóval [SZJA-val]) pénzügyi termékek. Ezeket gyakran nyugdíj megtakarítás néven emlegetik, míg a hivatalos nevük a nyugdíj előtakarékosság. Az ide tartozó három kategória a nyugdíjbiztosítás, a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) és az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP).

Nem véletlenül használtuk a kategória szót: ezen termékcsaládokba nem egy-egy, hanem több tucat termék is tartozik, összesen több mint száz. Ahhoz, hogy ezek között (és az altípusaik között) el tudjunk boldogulni, érdemes lehet egy kicsit utánaolvasni az egyes kategóriáknak (a nyugdíj előtakarékossági számla azon keveseknek ajánlott, akik nagyon képzettek és tapasztaltak a pénzügyi kereskedés terén és az önkéntes nyugdíjpénztár és nyugdíjbiztosítás is nagyban eltérnek).

A végső döntéshez (amelyen több millió forint is múlhat a nyugdíjba vonulásig) pedig érdemes egy független szakértőt felkeresni, aki személyre szabott opció(ka)t ajánl fel.

Fotó: pixabay.com

Kapcsolódó

Vonat a Balatonban: így csúszott bele a MÁV egyik szerelvénye a vízbe Kenesénél

A magyar vasúttörténelem egyik leglátványosabb balesete történt 1914 május 11-én a Balatonkenese és Balaton
Elolvasom

Két invazív kagylófaj versenyét dönthetik el a balatoni pontyok

Összefüggést fedeztek fel az invazív kagylók és a balatoni pontyok táplálékválasztási preferenciái között a
Elolvasom

Rossz szomszédság: hűvös a hangulat a Káli-medence híres pékbisztrójának udvarán

Hamar közönségkedvenccé nőtte ki magát Kővágóörs legújabb pékbisztrója, a hangulat azonban mégsem felhőtlen
Elolvasom