A medvék már itt vannak a Balaton-felvidéken?

A medvék már itt vannak a Balaton-felvidéken?

Blogján számolt be egy túrázó arról, hogy vasárnap feltételezései szerint medvenyomokba botlott a Kéktúra balatonhenyei szakaszán. Csutka István meglepődése igencsak indokolt, lévén, hogy eddig csak jóval északabbra észleltek medvéket és ezek is elszigetelt esetek voltak – írja a 444.

„Eléggé sokkoló élmény a Balatonnál találni egy ilyen nyomot, hiszen mindenki csak a Bükk, Mátra, Börzsöny és Zemplén erdeiben fedezte fel eddig, hogy egy-egy medve járt arra korábban. Ilyen messzire és főleg ebbe az irányba pedig még nem merészkedett el a zöldfolyosókon keresztül idáig egy medve sem. Persze óriási távolságokat képesek megtenni elég rövid időn belül és ráadásul a Kéktúra most erre terelt szakasza korábban alig járt ösvény volt, így nem nagyon zavarhatta meg őket senki, ha még a Nemzeti Park erdészeinek és munkatársainak sem tűnt fel idáig a váratlan vendég”

– írja Csutka, aki hozzátette, a fotókat „több hazai és erdélyi medveszakértővel is megnézette a biztonság kedvéért”. Leírása szerint a nyom nem volt friss, mellette pedig talált egy kisebb nyomot is, ami miatt azt gyanítja, egy nőstény medve és egy bocs járhatott arra.

Legutóbb májusban találtak medvenyomot Magyarországon, később a Börzsönyben kép is készült egy állatról.

Medvét vagy medvenyomokat eddig leginkább az Északi-középhegységben láttak csak, emiatt kérdés, hogy a fenti fotón látható lábnyom valóban medvétől származik-e, átúszta-e a Dunát, hogy aztán a fél országon keresztül eljusson a Balaton-felvidékig, és ha igen, hogy lehet, hogy mindez észrevétlenül sikerült neki.Forrás: 444
Fotó: Csutka István / Camino Steve
Hirdetés

Kapcsolódó

Jelentős szállodafejlesztéssel készül Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa programjaira

Csaknem egyharmadával bővülő, jó minőségű, új szállodaszoba várja Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosá
Elolvasom

Hirdetés

Ki hitte volna? Jöhet az új lakópark a balatongyöröki golfpálya helyén

A panorámás golfpályát osztrák tulajdonosai, mint beépíthető telket árulják a világhálón, míg a helyiek a k
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom