A szivattyú és a szűrőrendszer cseréjéről dióhéjban

A szivattyú és a szűrőrendszer cseréjéről dióhéjban

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor valamilyen okból kifolyólag változtatásokat kell eszközölni egy meglévő rendszeren, például új eljárás beépítése, technológiai újítás, környezetvédelmi vagy éppen gazdasági szempontok miatt.

Jó példa lehet erre egy takarmánykeverő üzem olajadagoló rendszerének módosítása, egészen pontosan a centrifugál szivattyúk fogaskerék szivattyúra történő cserélése, aminek köszönhetően olaj helyett már glicerint tud a takarmányhoz keverni az üzem.

Szükséges a megfelelő felmérés

A fentebb említett példához hasonló esetek nem is annyira ritkák, mint elsőre gondolnánk. Azonban egy-egy ilyen átalakításhoz nem lehet csak tessék-lássék módjára hozzákezdeni. Alaposan fel kell mérni a feladatokat, hiszen egy hibás megoldás akár működésképtelenséget is okozhat.

Legfontosabb tulajdonságok 

Szivattyúválasztásnál az egyik legfontosabb elem az maga a szállítandó közeg. A közeggel kapcsolatos legfontosabb paraméterek közé a közeg viszkozitása, hőmérséklete és pH-értéke tartozik. Ezenfelül nagyon fontos még a bejövő nyomás, valamint a bejövő térfogatáram. Természetesen a kimeneti tulajdonságok is ugyanilyen fontosak, ezért nagyon fontos adat még a kimenő térfogatáram és a kimenő nyomás is.

Amennyiben szivattyút keres, akkor mindenképpen érdemes megnéznie a Monojet szivattyúkínálatát.

Mikor lehet indokolt a szivattyúcsere?

A szivattyú és szűrőrendszer cseréjét több minden is indokolttá teheti. Ha maradunk a korábban említett centrifugál szivattyúk fogaskerék szivattyúra történő cserélésénél, akkor azt egészen konkrétan a glicerin habosodási tulajdonsága tette szükségszerűvé, ugyanis a centrifugál szivattyúkat nem lehet alkalmazni ilyen közeg szállítására.

A glicerin miatti habképződés hatására egyenetlenné válik a térfogatáram és a nyomás, aminek köszönhetően a centrifugál szivattyúkkal kikevert termék minősége nagyon bizonytalanná válik.

Ha a közeg kenőképes közeg, akkor a fogaskerék szivattyú megfelelő szűrőkkel kombinálva jobb választás, mint a centrifugál szivattyú. A fentebb említett példa esetében szivattyúnként 1-1 db megfelelő szűrési finomságú, rozsdamentes acél szűrőházzal ellátott, polipropilén szűrőre van szükség. Legjobb, ha a szivattyú szállítási teljesítménye 6,6 m3/óra, a szűrő áteresztése pedig 12 m3/óra. A szűrő ne legyen túlméretezett, hiszen a kelleténél nagyobb szűrő miatt az optimálisnál többször lehet szükség szűrőcserére.

A rendszer működése

Fogaskerék szivattyúkból álló rendszer esetén lehetőség van a szivattyúk tengelyét olyan jeladókkal ellátni, ami számolja a továbbított közeg mennyiségét. A kezelőfelületen a tömegadatokból programmódosítással össze lehet állítani a szükséges receptet. Az ilyen finomhangolás jól jöhet olyan esetekben, amikor a két közeg fajsúlyának különbözőségei pontatlanságot eredményeznek.

Hirdetés

Kapcsolódó

Élmények és túrázás kutyával a mesés Karintiában

Ön is előnyben részesíti azokat az úti célokat, ahol szívesen látott a négylábú családtag is? Szívesen kirá
Elolvasom

Hirdetés

Milyen a jó bukósisak?

A bukósisak a legfontosabb biztonsági felszerelés a fej és az agy védelmére vezetés közben. Motorkerékpárra
Elolvasom

Pályázatfigyelés – az aktuális lehetőségek egy helyen

Izgalmas időszak ez az elnyerhető pályázati támogatások tekintetében. Az elmúlt hét évben összesen nem írta
Elolvasom