Milyen módszerrel tartsd távol az élősködőket kedvencedtől?

Milyen módszerrel tartsd távol az élősködőket kedvencedtől?

Minden kutyatartó szereti biztonságban tudni négylábú családtagját – például nem hagyja szabadon kóborolni, odafigyel arra, hogy mivel eteti, rendszeresen hordja az állatorvoshoz.

Az egyik legnagyobb veszélyt viszont a legapróbb, nehezen észrevehető lények jelentik – például a kullancsok, bolhák és a szúnyogok. Ezek a paraziták amilyen kicsik, akkora galibát tudnak okozni, ugyanis több halálos betegség terjedéséért is felelősek. 

Szerencsére manapság már nem nehéz védekezni ellenük, ezért nézzük is, hogy milyen lehetőségeid vannak. 

Nyakörv

A klasszikus módszer, amit minden gazdi jól ismer. Elég csak felhelyezni a kutya nyakára, és a gonosz kis élősködők máris jó messzire elkerülik. Viszont ezekből is többféle létezik, különböző árkategóriákban. Vásárláskor jól olvasd el a tájékoztatót, hiszen fel van benne tüntetve, hogy a nyakörv meddig hatásos. A drágábbak általában hosszabb ideig védenek, így nem kell őket olyan sűrűn cserélgetni.

Valamint az is előny, ha vízálló kivitelt választasz, mert ezeknek az sem okoz gondot, ha a kutya szeret kinn lenni az esőben vagy pancsolni a vízben. A nyakörvnek nem szabad túl szorosnak lennie, mert akkor kényelmetlen az állat számára, és kidörzsöli a nyakát, de túl laza se legyen, nehogy beleakadjon valamibe. 

Mindig írd fel a naptárba, hogy mikor tetted fel a kutyára, és ne felejtsd el lecserélni, mielőtt teljesen elveszti a hatását! 

Cseppentős készítmény

Sokkal modernebb és kényelmesebb megoldás, mint a nyakörv, egyfajta “láthatatlan védőréteget” képez a kutyán, ami elriasztja a közeléből az élősködőket. A cseppeket a bőrre kell juttatni a kutya nyakánál a bőrre, az oldat pedig eloszlik a bőrön. Így az állatnak nem kell nyakörvet viselnie ahhoz, hogy védett legyen.

Az adagolásnál figyelni kell arra, hogy annyi oldatot cseppents a kutyára, amennyire a testtömege szerint szükség van. Az Advantix Spot On különböző kiszerelésekben kapható, a csomagoláson pedig láthatod, hogy az adag mekkora súlyú kutyára elegendő. Néhány cseppentéssel kutyád 4 hétig védett lesz a szúnyogok, bolhák, kullancsok és szuronyos istállólegyek ellen. A készítményt megtalálod a Kutyakajas.hu Webáruházban!

Tabletta

A rágótabletták még viszonylag újnak számítanak az élősködők elleni harcban, de egyre több gazdi részesíti őket előnyben. Igaz, hogy hosszú ideig védelmet nyújtanak, de mivel a hatóanyag így nem a bőrön található, ezért másképp is hat: nem tartja távol az élősködőket, hanem megöli azokat a példányokat, amelyek megcsípik a kutyát. 

Bár az adagolása egyszerű és gyors, de ha a kutyának esetleg nem ízlik a tabletta, akkor előfordul, hogy nem hajlandó megenni, vagy az elfogyasztása után rövidesen ki is hányja, így a készítménynek nincs ideje felszívódni és kifejteni a hatását.

Hirdetés

Kapcsolódó

Élmények és túrázás kutyával a mesés Karintiában

Ön is előnyben részesíti azokat az úti célokat, ahol szívesen látott a négylábú családtag is? Szívesen kirá
Elolvasom

Hirdetés

Milyen a jó bukósisak?

A bukósisak a legfontosabb biztonsági felszerelés a fej és az agy védelmére vezetés közben. Motorkerékpárra
Elolvasom

Pályázatfigyelés – az aktuális lehetőségek egy helyen

Izgalmas időszak ez az elnyerhető pályázati támogatások tekintetében. Az elmúlt hét évben összesen nem írta
Elolvasom