A vektorgrafikáról dióhéjban

A vektorgrafikáról dióhéjban

Ezt a cikket kezdhetnénk a klasszikus reklámipari mottóval is: “cipőt a cipőboltból”!
Hiszen, Illusztrációk készítéséhez mindig valamilyen vektorgrafikus szoftverhez kell nyúlni, olyanhoz, mint az Adobe Illustrator, ami egy könnyen kezelhető grafikai tervezőprogram. Mondhatnánk tehát azt is, hogy illusztrációt Illustratorral! 

Vektorgrafikus? Az mit jelent?

Egy ilyen szoftver segítségével az egérrel létrehozott formák vektorok segítségével kerülnek meghatározásra. Ez matek, de a tervezőnek általában könnyű dolga van, hiszen a munka nagy részét a számítógép végzi. A folyamat egyszerű, a technikának pedig számos előnye van. 

Az egyik legfontosabb különbség a vektor- és a pixelgrafika között, hogy a pixelgrafika adatokat tartalmaz, amelyeket a képernyőn vagy a nyomtatón jelenítünk meg, míg a vektorgrafika matematikai képletekkel határozza meg a vonalakat, alakzatokat és színeket. Ez azt jelenti, hogy a vektorgrafika méretezhető és átméretezhető anélkül, hogy a kép minősége romlana. A pixelgrafika ugyanakkor nem skálázható határok nélkül, mivel a pixelek száma és elrendezése ugyanaz marad.

Mit keressek?

Az Adobe Illustrator (és más szoftverek, mint pl. a CorelDraw) azt teszik lehetővé a felhasználók számára, hogy könnyen hozhassanak létre ilyen vektorgrafikát – ezek a szoftver számos eszközt kínálnak ehhez, és bár folyamatosan növekednek és bővülnek pixeles vagy éppen 3D-s funkcionalitással is, alapvetően erre kialakított eszköztárral operálnak. 

A vektorgrafika előnyeit számos művész is felismerte – az Adobe Illustrator népszerűségét jól mutatja, hogy olyan művészek, mint a német grafikus-illusztrátor, Nils Leonard vagy az amerikai dizájner, Jessica Walsh izgalmas, néha formabontó, színes grafikáira már maga az Adobe is felfigyelt.

Hogyan válasszak?

Mindkét piacvezető vektorgrafikus szoftver, (a CorelDraw és az Adobe Illustrator) – egyaránt kiemelkedő rajzolási élményt nyújt. A szoftverek ebben az esetben egy-egy nagyobb csomag részei (az Illustrator a Creative Cloud, a Coreldraw a Coreldraw Graphics Suite része) – ezért stabilitásuk, rendelkezésre állásuk és a legfőként a sokoldalúságuk kikezdhetetlen. Teljesen mindegy, melyiket választod.

Elképesztő sokoldalúság!

Hogy miért érdemes belekezdeni? Nem csak azért, mert alapvetően egy könnyen megszerezhető ismeret a vektorgrafikus szoftverek megtanulása, hanem azért is, mert ezek elsajátításával számos szakmai területen használható tudást is nyerhet az ember. 

Az üzleti és a kreatív szakmák mellett ezek a szoftverek számos más területen is használhatóak: ideértve olyan, elsőre nem releváns vonatkozásokat is, mint a műszaki rajzolás, a textilipari tervezés – vagy éppen (mivel minden formát a matematika nyelvén fogalmazunk meg) a nagy nehézipari hímző, kivágó vagy gravírozó gépek helyes szárszáma útjainak a megtervezésére is.

Kapcsolódó

Meztelenség a filmkockákon – az erotika megjelenése a filmtörténetben

Az első filmes csók még botrányt kavart. Manapság pedig már nem létezhet film nélküle, akkor sem, ha nem ro
Elolvasom

A Pokémon-őrület soha nem érhet véget!

Némi költői túlzással, de amióta világ a világ, a Pokémonok velünk vannak. Népszerűségük valamiért hihetetl
Elolvasom

Hogyan kell beállítani a kardántengelyt?

A kardán a legfontosabb alkatrészek közé tartozik minden egyes jármű esetében. A meghajtási rendszer egyik
Elolvasom