Csivava – a világ legkisebb kutyafajtája

Csivava – a világ legkisebb kutyafajtája

Amilyen aprócska termete van, annyira hatalmas az egója. Igazából a fordított arányosságot a matematikaórákon a csivavával lehetne talán a leginkább érzékletesen megtanítani. Hiszen rengeteg négylábú barátunkról el lehet mondani azt, hogy nagyon szeret a társaság középpontjába kerülni, de a csivava a legnagyobb kutyákat is képes ebben lepipálni.

Akár még arra is képes ez az okos kis eb, hogy fájdalmat színleljen és akkor mindenki elkezdjen vele foglalatoskodni. Olykor pedig a túlzott magabiztossága veszélybe is sodorhatja, mert a nála jóval nagyobb kutyákkal is szembeszáll. Ami pedig az árát illeti: minél kisebb, annál drágább.

Egészséges fajta

Ha egy csivava boldog gazdija vagy, akkor biztos tudod, hogy a szőrét gondosan ápolni kell. Ehhez a Falatozoo.hu állateledel webáruház fésűk és kefék gazdag kínálatából válogathatsz kedvedre. Amire még érdemes nagy figyelmet fordítanod, az a kis termetű barátod etetése. A csivava esetében azért nem annyira egyszerű ez a feladat, mert a koruk és a súlyuk is befolyásolja, hogy miből és mennyit ideális fogyasztaniuk.

Ökölszabályként azt ajánlják a hozzáértők, hogy a minőségi kutyaeledelek összetevőit a csomagoláson minden esetben fel kell tüntetni. Mivel minden kutya elsősorban húsevő, így a csivava legfontosabb proteinforrása is a hús kell, hogy legyen. Nekik a BARF etetést is ajánlják, mert nagyon erős a gyomorsavjuk. Kevés gabonafélét ehetnek, és tiltólistás a cukor bármilyen formája. A nagyon sok vitamin is ártalmas lehet számukra, ugyanúgy, mint nekünk, kétlábúaknak.

A csivava népszerűsége töretlen

A csivava szinte teljesen biztos, hogy Mexikóból származik. Vannak olyan elképzelések, hogy már az aztékok is tartották és fontos szerepet játszott a vallási rituálék során, mint áldozat. Az viszont tény, hogy a XIX. századtól kezdve egyre népszerűbb fajta. Az USA-ba érkezőknek elkezdték árusítani ezeket a nagyon aprócska termetű jószágokat. Mikor megszületik, a csivava kölyök olyan pici, hogy egy zsebben is elfér. Felnőttként sem hatalmas, ideális súlya 1,5 és 3 kg közötti, a marmagasság adatát nem szokás megadni.

A normál méretű csivavák robusztusak és a betegségekkel szemben ellenállók, akár 16 évet is megélhetnek. Ellenben az apró termetű, mini méretű változatok nagyon sérülékenyek, a legtriviálisabb fertőzések is végzetesek lehetnek számukra. Bármi szokatlan tünet esetén őket azonnal állatorvoshoz kell vinni. 

Kabát nélkül sem igen fázik meg

A csivava nagyon játékos, szoros és meghitt a kapcsolata a gazdájával. Nem ajánlják túl kicsi gyerekek mellé, mert velük rivalizálhat. Következetes neveléssel harmonikus és nagyon szórakoztató társ válhat belőle, aki a hóban is boldogan hempergőzik.

Azt mondják, hogy egy csivava nem csivava. A kutyatársaság ugyanis nagyon jót tesz e kis kutya testének és a lelkének is. Mindenképp ideális társállat, főképp kis lakásba remek választás kutyabolondoknak.

Kapcsolódó

A meleget zivatarok kísérik a hosszú hétvégén

Szombat hajnalban záporok, esetleg zivatarok indíthatják a napot. Az északias szél sokfelé élénk, helyenkén
Elolvasom

Mire használhat egy laptopot egy nyugdíjas?

Egyre több nyugdíjas dönt úgy, hogy nem szeretne lemaradni az informatikában. Ráadásul nagyon sokan közülük
Elolvasom

Mindenképp olvasd el ezt a cikket, ha fürdőszoba-felújítás előtt állsz!

Aligha van annál izgalmasabb feladat, mint amikor egy teljesen üres teret a saját ízlésvilágod szerint tölt
Elolvasom