Autópálya-matrica: típusok és árak

Autópálya-matrica: típusok és árak

A nyári szünetben vélhetően még többen fognak autóval nekivágni a nyaralásnak. Legalábbis azok, akik rövidebb vagy hosszabb belföldi pihenést terveznek. Számukra az autópálya lesz a leggyorsabb megoldás, hogy elérjék úti céljukat.

Elsősorban a nyári autósoknak szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy áttekintjük az autópálya-matrica típusokat és azok árait. 

A legegyszerűbb és praktikusabb módja az e-matrica vásárlásnak az online vásárlás az autopalyamatrica.hu oldalon.

Az online matricavásárlásnak megvannak az előnyei, az autopalyamatrica.hu hivatalos viszonteladó, azaz megbízható forrás.

Az e-matricához néhány kattintással hozzá lehet jutni, a vásárlás során ellenőrizhetjük a megadott adatokat, kiválaszthatjuk az érvényesség kezdetét egyes matricatípusoknál, számlát is kérhetünk, illetve e-mailben kapjuk meg az e-matricát, a visszaigazolást és a számlát is. Ezeket pedig könnyebb megőrizni az online postafiókban.

Matricatípusok és árak

Magyarországon vannak ingyenes és díjköteles utak. A díjköteles utakat, útszakaszokat csak érvényes autópálya-matricával lehet igénybe venni. A különböző díjkategóriák léteznek, amelyben belül típusonként is különböznek a matrica árak.

D1 díjkategóriában 10 napos (heti) autópálya-matrica 3 640 Ft, a havi 4 960 Ft, az éves 44 660 Ft, a megyei matrica (megyénként) 5 200 Ft. A D1M díjkategória árai a következők: heti matrica 1 530 Ft, havi 2 600 Ft, az éves és a megyei matrica árai megegyeznek a D1 díjkategória áraival.

A D2 díjkategóriában a 10 napos (heti) autópálya-matrica 7 270 Ft, a havi 9 930 Ft, az éves matrica 44 660 Ft, míg a megyei 10 390 Ft. A B2 kategória árai a következőképpen alakulnak: a 10 napos matrica 16 110 Fthavi matrica 22 830 Ft, az éves 207 770 Ft, és a megyei matrica 20 780 Ft.

Az U díjkategóriában a 10 napos matrica ára 3 640 Ft, a havi matrica 4 970 Ft, az éves matrica 44 660 Ft és a megyei autópálya-matrica 5 200 Ft.

Az autópálya-matricák érvényességét rendszeresen ellenőrzik az utakon különböző módszerekkel. Csakis úgy hajtsunk fel az autópályára, hogy előtte már megvásároltuk a megfelelő e-matricát.

Kapcsolódó

Ónos eső miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat vasárnapra

Ónos eső veszélye miatt másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki Zala, Somogy és Baranya vármegye terü
Elolvasom

Csütörtökön bezár a NAV balatonfüredi ügyfélszolgálata

A NAV Veszprém Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága balatonfüredi ügyfélszolgálata 2023. december 14-től zár
Elolvasom

Balatoni vitorlásverseny hozta el a fair play díjat a Gyöngy Sailing Teamnek

Sportszerű cselekedetéért a Gyöngy Sailing Team, életművéért pedig Pfeffer Anna kétszeres olimpiai ezüsté
Elolvasom