Az alkoholfüggőség a fiatalokat sem kíméli

Az alkoholfüggőség a fiatalokat sem kíméli

Az a tény talán senkit sem lep meg, hogy hazánkban is rengetegen küzdenek alkoholproblémákkal. Az viszont már sokkal megdöbbentőbb – és egyben elszomorítóbb –, hogy egyre többen vannak köztük olyanok, akik még a 18 éves kort sem érték el.

Amikor húz a “csordaszellem”

A kamaszévek a határok feszegetéséről, az új dolgok megtapasztalásáról, az útkeresésről és persze a lázadásról szólnak. Ilyenkor kerülnek előtérbe az olyan “felnőttes” szokások, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás vagy más tudatmódosító szerek alkalmazása.

Sok fiatal már csak azért is kipróbálja őket, mert szeretne egy kicsit tilosban járni, és olyasmit csinálni, amit az életkora miatt még nem lehetne, és a szülei sem engednének meg neki. Ide tartozik az alkoholfogyasztás is. 

Ám ahogy arra a Swan Lake Központ szakértői is rávilágítottak, ez súlyos következményekhez vezethet, hisz már fiatalként is kialakulhat az alkoholfüggőség. 

Persze ez kezdetben hihetetlennek tűnik, de a rendszeres alkoholfogyasztás sajnos bárkit könnyen addiktívvá tehet. Még azokat a tinédzsereket is, akik egyébként nem italoznának, csak azért fogadják el az alkoholt, mert attól félnek, hogy különben kiközösítik őket a többiek. 

Hisz mégis ki akarná, hogy unalmasnak, netán gyávának bélyegezzék, és emiatt ne legyenek barátai, vagy gúnyolják az iskolában? Éveket tölteni egy közösségben kirekesztettként még egy felnőttnek is igen megterhelő, nem csoda, ha sok kamasz úgy gondolja, hogy inkább iszik ő is, csak ne legyen magányos. 

Kialakul az ördögi kör 

Legkésőbb középiskolásként szinte minden fiatal kipróbálja az alkoholt. Még ha elsőre nem is igazán ízlik, akkor is húz magával a társaság, hisz kézről-kézre jár az üveg, akinek pedig kiürül a pohara, annak rögtön újratöltik.

A kamaszok így voltaképpen egymást hajszolják bele az ivászatba. Amint pedig megtapasztalják azt a kellemes bódulatot, amit az alkohol nyújt, rájönnek, hogy inni tulajdonképpen “tök jó buli”. Ráadásul az ital általában a barátokkal töltött idő alatt kerül elő, emiatt automatikusan összekapcsolódik a jó érzésekkel.

Hisz feloldódnak a gátlások, könnyebb flörtölni, ismerkedni, viccesnek lenni, magabiztosnak tűnni. Csakhogy a szervezet egy idő után elkezd hozzászokni az alkoholhoz, melynek eredményeképp egyre több és több kell belőle, ugyanannak a hatásnak az eléréséhez. Emellett egyre inkább az a tévképzet alakul ki, hogy az alkoholmámor alatt sokkal szebb az élet, hisz nincsenek problémák, nincs stressz.

Hová vezethet mindez?

A gyakori alkoholfogyasztás fizikai és pszichés függőséget alakít ki, a mértéktelen ivás pedig egyre sűrűbben vezet “blackout”-hoz, vagyis filmszakadáshoz, amikor az illető olyan mértékű alkoholos befolyásoltság alatt áll, hogy nem ura a cselekedeteinek, és gyakran utólag nem is emlékszik semmire.

Ilyen állapotban fordulhat elő közlekedési balesetek okozása, bűncselekmény elkövetése vagy akár öngyilkossági kísérlet. Mindezt azonban meg lehet előzni, ha a szülő időben észreveszi, hogy gyermekének alkoholgondjai vannak, és szakszerű segítséget kér. 

Kapcsolódó

Jövőre is lesz nyár: így készülj a következő szezonra!

Épp csak beköszöntöttek a hideg hónapok, sokaknak viszont máris a következő nyár lebeg a szeme előtt. Bár a
Elolvasom

A calcaneus sarkantyú megelőzhető!

Nagyon sok ember szenved a calcaneus sarkantyútól, vagyis a sarokcsonton található csontkinövéstől. Ez a fá
Elolvasom

Prosztatarák: kiket érint a leggyakrabban?

Évente közel 4-5000 férfit regisztrálnak rosszindulatú prosztatamegbetegedéssel, többségüket az idősebb kor
Elolvasom