Az audiorendszerek kulcsfontosságú eleme: a hangsugárzó

A zene egy láthatatlan, megfoghatatlan dolog, ami mégis óriási hatással van az életünkre. A zene segít a koncentrálásban, megnyugtat, ha stresszesek vagyunk, vigasztal a szomorú napokon, lendületet ad a munkához és az edzéshez, emlékezetesebbé varázsolja a fontos pillanatokat, és ha boldogok vagyunk, még vidámabbá tesz minket. 

Ám mindezeket a hatásait nem tudnánk élvezni, ha nem létezne olyan eszköz, ami képes megszólaltatni a hangokat – azaz a hangszóró.

Felcsendül a dallam

Amikor elindítunk egy zeneszámot bármilyen hangforráson, az elektronikus jelet a berendezés egy analóg jellé, azaz hanggá alakítja. A hangok rezgések formájában szólalnak meg, így a fülünk is képes érzékelni őket. 

Ez elméletben ugyan egyszerűnek hangzik, de a valóságban igen komoly mérnöki munka kell ahhoz, hogy a folyamat a megfelelő minőségben menjen végbe; és itt jönnek képbe az olyan márkák, mint a Stream Audiónál is elérhető Quadral. A német brand profi hangsugárzókat gyárt audiorendszerekhez és házimozikhoz egyaránt. 

Egy-egy sorozat piacra dobását hosszas munka előzi meg, hiszen a cég a szakmájukban profi tervezőmérnökökkel dolgozik, komoly műszerparkkal, kísérleti mérőszovábal rendelkezik. Emellett a gyár dolgozói is egytől-egyig muzikális beállítottságú emberek, sőt a főnöknek még saját zenekara is van. Egy ilyen közegben nem csoda, ha ízig-vérig prémium zenehallgatásra szánt, kiváló minőségű termékek készülnek.

Bemutatkozik az új széria

A Quadral 2022-ben rukkolt elő a legújabb, Chromium Style névre hallgató kollekciójával. A tét igen nagy volt, hiszen az előddel sikerült meglehetősen magasra tenni a mércét, így egy ehhez nem méltó termékcsaláddal csúfos bukást produkáltak volna. Szerencsére nem így történt.

Bár a legtöbben csak némi “ráncfelvarrásra” számítottak, a gyártó azonban felülmúlta az előzetes várakozásokat, hiszen az új termékek nemcsak, hogy méltók lettek az elődhöz, hanem még magasabb minőséget képesek produkálni.

Bár küllemre nincs nagy változás, belsőleg viszont annál inkább: a hangváltók és a hangszórók is új technológiák alapján készültek, ez utóbbiaknál például a membrán anyaga egy alumínium-titán-magnézium ötvözet lett. 

A széria tehát sikeresen az előd nyomdokaiba lépett, nem csupán apróbb “csinosítgatások” történtek, hanem egyértelmű szintlépés, a felhasználók legnagyobb örömére. 

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Tudjuk jól, hogy a száraz műszaki adatok helyett sokkal érdekesebb az, hogy mire képes egy hangsugárzó valójában. Hiszen mégsem azért vásárolunk egy audiorendszert, hogy a paramétereit nézegessük, hanem használni szeretnénk, élvezni az általa nyújtott hangminőséget. 

Ehhez pedig a legjobb módszer, ha vásárlás előtt meghallgatjuk az eszközt egy profi bemutatóteremben, ahol szaktanácsadást is kérhetünk. Úgy, ahogy autót sem vásárolunk anélkül, hogy elvinnénk egy próbaútra, egy audiorendszert sem célszerű úgy megvenni, hogy előtte nem hallgattuk meg, mire képes valójában. És ez voltaképpen nem is csak a high-end szegmensre érvényes.

Kapcsolódó

Nem kell napokat áldozni az irodaköltöztetésre

Valószínűleg nálad sem szerepel a kedvenc szabadidős vagy hétvégi programok listáján az irodaköltöztetés. L
Elolvasom

Hogyan tölthetnék izgalmas programokat négylábú kedvencemmel? Adunk egy szuper tippet!

Az egész napos rohanást követően jó érzés hazamenni az ember leghűségesebb barátjához, aki minden alkalomma
Elolvasom

Gondoskodj a telefonod védelméről kirándulások során is!

Itt a nyár, lehet menni túrázni, kirándulni, várnak a tóparti, tengerparti nyaralások! Amit biztosan magunk
Elolvasom