Prosztatarák: kiket érint a leggyakrabban?

Prosztatarák: kiket érint a leggyakrabban?

Évente közel 4-5000 férfit regisztrálnak rosszindulatú prosztatamegbetegedéssel, többségüket az idősebb korosztály körében. Ám a daganatok jelentős része sajnos nem idejében felismert. Kik a legveszélyeztetettebbek, és mit tehetünk a rizikók csökkentéséért?

Ha már van tünet, az nem jelent jót

A prosztata rosszindulatú daganata minden évben 1500-1600 férfi elhalálozásáért felelős hazánkban. Ennek oka nagyrészt az, hogy sokan nem érzik szükségét a rendszeres szűréseknek – azonban, ha már érzünk bármit is, az rossz jel. Ugyanis ez egy olyan betegség, mely csak az előrehaladott stádiumában jár vérvizeléssel, csontfájdalmakkal, vizelési és neurológiai panaszokkal. Pedig az Affidea Magyarország urológiai szakrendelésén is elvégezhető szűrővizsgálattal még idejében felfedezhető lenne a baj.

Kik tartoznak a rizikócsoportba?

Ma a férfiak körében a prosztatarák a harmadik leggyakoribb halálos kór. Világszerte mintegy másfél millió új esetet fedeznek fel, a leggyakrabban a következő csoportokból:

  • A genetikai érintettséggel rendelkezők: ha már valakinek a családjában előfordult prosztatarák, annak mindenképp érdemes jobban odafigyelnie a rendszeres szűrésekre. Ám nemcsak a családon belül előforduló, korábbi prosztatadaganat számít rizikófaktornak. A női rokonoknál kialakult petefészekrák, illetve (a férfi és a női ág esetében egyaránt) a vastagbélrák jelenléte is óvatosságra int. 
  • A 60-75 év közötti korcsoport: náluk a leggyakoribb e rosszindulatú megbetegedés előfordulása.

Elég széles tehát az a réteg, akik a rizikócsoportok valamelyikébe tartozik. Így a szakértők a szűrés elkezdését 50 év felett javasolják a férfiaknak, családi érintettség esetén pedig már 45 éves kortól. Ha korán felfedezik, a daganat eredményesebben kezelhető, és redukálódik az esélye a szövődményeknek is. A közepes és magas kockázatú elváltozásoknál pedig műtéttel és sugárterápiával együtt a legtöbb esetben elérhető a gyógyulás.

Hogyan lehetséges a prosztatadaganatokat diagnosztizálni? 

Az urológiai vizsgálat mellett a szakorvos javasolhat PSA-laborvizsgálatokat, valamint ún. multiparametrikus prosztata MR-vizsgálatot is. A multiparametrikus prosztata MR-vizsgálat lényege, hogy feltérképezi a lehetséges daganatokat és szöveti változásokat, a kiterjedésükkel együtt. A módszer révén rendkívül pontos, valamint fájdalommentes diagnosztika válik lehetővé, és akár az alacsony kockázatú, időben felfedezett daganatok utánkövetése is.

Az MR-vizsgálat része a mintavétel (biopszia) is, hogy pontosabban meghatározható legyen a daganattípus, valamint annak kezelése is. Az elérhető eljárások közül a legmodernebb, MR fúziós biopszia jóval precízebb, mint a hagyományos prosztatabiopszia. Vele a tumorgyanús terület is pontosabban feltérképezhető. Ez az eljárás az Affidea Magyarországnál is elérhető. A vállalat központjaiban a legmodernebb képalkotó diagnosztikai eszközökkel és több mint 30 év tapasztalatával várja régi és új pácienseit.

Kapcsolódó

Vajon kizárólag esztétikai döntés a szemhéjplasztika?

A kor előrehaladtával, ahogy a testünk számos pontján, úgy a szemünk környékén is meglátszik az idő kímélet
Elolvasom

Meztelenség a filmkockákon – az erotika megjelenése a filmtörténetben

Az első filmes csók még botrányt kavart. Manapság pedig már nem létezhet film nélküle, akkor sem, ha nem ro
Elolvasom

A Pokémon-őrület soha nem érhet véget!

Némi költői túlzással, de amióta világ a világ, a Pokémonok velünk vannak. Népszerűségük valamiért hihetetl
Elolvasom