Bakancslistás helyek a Balaton körül – A kápolnapusztai bivalyrezervátum

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A kápolnapusztai bivalyrezervátum

A déli part végéről leágazó M7-es és a Kis-Balaton között húzódik meg a puszta, amely az ország legnagyobb bivalycsordájának ad otthont. A nálunk őshonos faj, a vízibivaly legterebélyesebb populációja figyelhető itt meg. A turisztikai látványosság mellett a rezervátumnak elsődleges célja, hogy a faj génállományát őrizze és stabilizálja a környező ökoszisztémát.

A terület 1945-ig egy nagybirtokos gazdaság majorságaként funkcionált, állatokat tartottak rajta. A TSZ-esítés és a kápolnapusztai állami gazdaság létrejötte után az állatok szép lassan elfogytak és az épületek is lepusztultak, míg végül 1980-ban el nem bontották őket. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park jogelődje, a Közép-dunántúli Természetvédelmi Igazgatóság vette meg a birtokot 1992-ben, ahol kisvártatva vízibivalyokat és szürkemarhákat kezdtek tartani és tenyészteni.


Télen az istállóban húzzák meg magukat a takarmányon élő állatok, nyáron pedig szabadon róhatják a rezervátum teljes területét. Életmódjukból adódik, hogy a dagonyázás elengedhetetlen fontossággal bír számukra és természetesen ebben sem kell hiányt szenvedniük. Alapvetően szelíd természetük akár a közvetlen kapcsolatot is lehetővé teszi a látogatókkal.

Kialakított sétaút vezeti az érdeklődőket pihenőhelyekkel, állatsimogatóval és kilátókkal tarkítva. Emellett bivalytörténeti bemutató is adott, de részt vehetünk egy kiállításon is, amely a Kis-Balaton flóráját és faunáját hivatott bemutatni, valamint a bivalyok szerepét a mocsaras, lápos térség élővilágában.Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Donát kápolna, Lesencefalu

Lesencefalu a Balatontól mindössze hat kilométerre fekszik, a Keszthelyi-hegység egy zárt völgyében. A 300
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Sarvaly középkori falu és templomrom

Sümegtől délre, a 84-es úttól nem messze eső területen eredt egykor a Sarvaly-forrás, amely ma már csak ige
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Kereszt egyház templom romja, Vászoly

A Balatonfüred feletti, a Dörgicsei-medencéhez tartozó völgyben fekvő Vászoly már őskorban is lakott lehete
Elolvasom