Bakancslistás helyek a Balaton körül – A somogyvámosi pusztatemplom

Fonyódtól 25 kilométerre fekszik Somogyvámos, amelynek határában, a végtelennek tetsző dimbes-dombos mezőgazdasági területek közül magasodik elő egy tájidegen, mégis monumentális épület, a község ikonikus pusztatemploma.


A hozzávetőlegesen 800 esztendős templomrom a felduzzasztott Vámosi-patak szomszédságában egyfajta szigetként zöldell a szántóföldek között. Kis rönkpad várja a kirándulókat. A kora-gótikus stílusú építmény tornya, a korára jellemző négyszögből nyolcszöggé alakuló geometriai struktúra, ma is eredeti formájában áll. Ez a kialakítás elsősorban akusztikai szempontból előnyös, így a harang a szélrózsa minden irányába jól hallható volt, de a lőréseken a potenciális veszélyeket is lehetett kémlelni vészterhesebb időkben.

A Krisna-völgy és az 1940-es években feltárt avar temetkezési hely mellett ez a torony képezik Somogyvámos turisztikai súlypontjait, így nem csoda, hogy a helyiek is nagy becsben tartják és büszkék a történelmük ezen szilánkjára.

Az úgynevezett Ihász-dűlőn található építmény műemlék jellegű, így védett a vandalizmustól. Legnagyobb ellensége az idő vasfoga, azaz a természet lassan pusztító erői.Kiemelt kép: turistamagazin.hu

Legfrissebbek

Idén is megválasztják az év balatoni strandját és házát

A koronavírus-járvány miatt kis csúszással, a héten meghirdetik a balatoni Kék hullám zászló strandmin...

Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A vörösberényi erődített református templom

Balatonalmádi tárháza a látnivalóknak, főleg nyaranta. A turisztikai gócpontok mellett akad azonban meganny...

Elolvasom

Időjárás a Balatonon – Június 5-7.

Pénteken az erős, viharos déli szél mellett többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. Jégesővel, f...

Elolvasom