Bakancslistás helyek a Balaton körül – Bács-hegyi kápolna, Káptalantóti

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Bács-hegyi kápolna, Káptalantóti

A szőlőkarókkal tarkított Bács-hegy egyik domboldalán, a Káli- és a Tapolcai-medence nexusában áll egy kis kápolna, ahonnét a Tóti-hegyre, a Gulácsra, a Szent György-hegyre és Szigligetre is remek panoráma nyílik.

A kápolna építése egy lelkes Bács-hegyi szőlősgazda – egyébként pápai lakos – Paraicz Ferenc nevéhez fűződik, aki többedmagával, a hegy többi szőlőbirtokosával építtette 1774-ben. Avatása Szűz Mária nevenapján történt, a környék hasonló építményeitől eltérően, melyeket a bor és a termés védőszentjeinek volt szokás felszentelni.

Fotó: termeszetjaro.hu

Valaha egy középkori település házai sorakoztak erre, ám Bács falváról csak a török hódoltság idejéig lelhetőek fel korabeli dokumentumok, így feltételezhető, hogy Balaton-felvidéki településtársainak sorsára jutott és a harcok során néptelenedett el valamikor a 16. században, utána pedig nem épült újjá, csak szőlőhegy formájában.

Fotó: Önök küldték / Dancs István

Az egykori falu nevét ma már csak egy dűlő őrzi a szőlőhegyen, ám annak kápolnája, ez a letisztult berendezéséről, egyszerű kialakításáról ismeretes félköríves szentélyzáródású, bádogtetős kis templom még ma is helyszíne ünnepi miséknek, bár igaz, hogy évente csak két alkalommal.Fotó: termeszetjaro.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Római kori erőd, Fenékpuszta

A Keszthely külterületén található Valcum Castrum erőd romjai jelentős régészeti relevanciával bírnak orszá
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Harangláb, Kisörspuszta

Kisörspuszta közigazgatásilag Salföld, illetve Ábrahámhegy részét képezi. Nagyon finomszemű kvarchomokja, a
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Walko-kilátó, Fonyód

A déli part domborzati szempontból jóval szelídebb adottságokkal bír északi szomszédjánál, ám ennek óriási
Elolvasom