Bakancslistás helyek a Balaton körül – Balatonhenye

A Balaton-felvidék egyik legrejtettebb völgyében, a Monoszlói-medencében fekszik egy békés kis zsákfalu a maga 126 fős lélekszámával. Balatonhenyére elsősorban a nyugalom szigeteként szoktak hivatkozni és valóban kevés település tudta megőrizni ennyire a hagyományos falusi jellegét az északi parton.

Zánkánál vagy Révfülöpnél a 71-es főútról letérve közelíthető meg Köveskálon át. Ez a tótól 11 kilométert jelent, légvonalban csak 8-at. A falu északi szomszédja Kapolcs és a közöttük elterülő mezőn áll a híres 400 éves ősbükk. Pontosabban már csak állt. Néhány éve ugyanis kigyulladt, talán felgyújtották. A fa korhadó törzse viszont még megtalálható az aljnövényzetben.

Fotó: Josef Jordan / 24.hu

Első írásos feljegyzés a 12. századra datálható Henney néven, de modern régészeti ásatások római kori leleteket is feltártak. Több síremléket és egy Ámort ábrázoló kőszobor darabjait egyaránt. A ma Margit-kertnek nevezett területen az Árpád-korban pálos kolostor állt melyet Árpád-házi Szent Margit tiszteletére emeltek. Akkoriban Alsó- és Felsőhenyét különböztettek meg a térségben. A történelem viharai számtalanszor keresztülsöpörtek a településen, a törökök például kétszer is lerombolták.

Fotó: Josef Jordan / 24.hu

Az 1911-ben, olasz kőművesek által épített református templomot az egykori alsóhenyei kápolna alapjaira húzták fel neogótikus stílusban. A Kenessey-ház boltíves, mellvédes, törpeoszlopos tornácát még korábban 1844-ben készítették, de a Körösényi- és az Ágoston-féle ház is a község építészeti nevezetességei közé tartoznak.Kiemelt kép: Josef Jordan / 24.hu

Legfrissebbek

Idén is megválasztják az év balatoni strandját és házát

A koronavírus-járvány miatt kis csúszással, a héten meghirdetik a balatoni Kék hullám zászló strandmin...

Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A vörösberényi erődített református templom

Balatonalmádi tárháza a látnivalóknak, főleg nyaranta. A turisztikai gócpontok mellett akad azonban meganny...

Elolvasom

Időjárás a Balatonon – Június 5-7.

Pénteken az erős, viharos déli szél mellett többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. Jégesővel, f...

Elolvasom