Bakancslistás helyek a Balaton körül – Bél Mátyás-kilátó, Balatongyörök

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Bél Mátyás-kilátó, Balatongyörök

Remek fekvése miatt egyáltalán nem csoda, hogy Balatongyörök kilátóinak csupán az egyike a 221 méteres Garga-hegyen, fából épült, háromemeletes torony. A parthoz közeli Szépkilátóról és a szomszédos Batsányi-kilátóról már tettünk említést korábban, de hármójuk közül talán éppen innét nyílik a leggyönyörűbb panoráma a Tapolcai-medence vulkanikus hegyeire, a Keszthelyi-hegység dús, zöld erdeire és persze a Balaton ringatózó, zöldeskék víztömegére is.

A kilátó első változata 1972-ben épült a keszthelyi erdészet jóvoltából, majd miután a látogatók és a természetes erózió azt elkoptatta, 2001-ben felújíttatta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, ám kisvártatva, 2013-ban teljesen elbontották a Bakonyerdő Zrt. munkatársai, hogy egy új, modern kilátó vehesse át a helyét az erdei magaslaton.


Az objektum magyar–szlovák származású névadója 1684-ben született veszprémi illetőségű édesanyától. Korának polihisztoraként az evangélikus lelkész, a történelem- és földrajztudós mellett az író titulust is büszkén viselhette. Magnum opusa a latin nyelven íródott Notitia Hungariae novae historico-geographica (magyarul: Az új Magyarország történeti-földrajzi ismertetése), melyet tulajdonképpen az ország első átfogó földrajzi és történelmi leírásaként tartanak számon.


A közelben felállított Batsányi-kilátó küllemre nagyon hasonlít a Bél Mátyásra, de némiképp laposabb tetővel rendelkezik. Egy kisebb erdei kirándulással akár mindkettejük felfedezhető. A Bélapi-pihenő irányából a sárga kereszt jelzésről kell jobbra kanyarodnunk, át a sárga háromszögre, de akár az ezzel párhuzamosan futó Boroszlán tanösvényt is követhetjük.Fotók: termeszetjaro.hu
Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Laczkó Dezső-forrás, Veszprém

A veszprémiek fejében evidenciaként ötlik fel a Laczkó-forrás opciója, ha családi vagy baráti bográcsozásró
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hamvas Béla kilátó, Balatonberény

Tavaly adták át a déli part nyugati részén, a balatonberényi Bokros-hegyen azt az 5 méteres faszerkezetű ki
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Billege csárda romja, Kisapáti

A betyárromantika mindig is különleges helyet foglalt el a magyar néplélek mélyén. Ennek az erősen romantic
Elolvasom