Bakancslistás helyek a Balaton körül – Bélatelepi panoráma sétány, Fonyód

Bakancslistás helyek a Balaton körül –  Bélatelepi panoráma sétány, Fonyód

A déli parton, a 7-es főút tőszomszédságában húzódik a csodaszép kilátásáról nevezetes ösvény, Fonyód egyik büszkesége, amely nem véletlenül ragadta meg a nemesség figyelmét egykor.

A meredek löszfal peremén a 19. század végén kezdtek szaporodni a patinás úri villák, melyeknek mára egész láncolata sorakozik a magaspart mentén. A Bélatelep kifejezés a terület első tulajdonosáról, gróf Zichy Béláról emlékszik meg, a sétány maga pedig a telep egyik alapítójának, dr. Szaplonczay Manónak a nevét viseli, akit még a történelemkönyvek is a “Balaton nagy rajongója” alcímmel illetnek.


A nyaralókat többnyire a dél-dunántúli középosztály családjai birtokolták, de többek között volt ingatlanja itt az akkori budapesti főpolgármesternek, a Törley családnak és Huszka Jenőnek is. Ezekről az időkről mesélnek a promenádot övező emlékművek és egy informatívabb tábla is.


A helyválasztást szinte bármilyen időjárási viszonyok között igazolja a varázslatos panoráma. A Balaton víztükrén a Badacsony és a szomszédos tanúhegyek képe csillan meg. Nem csoda, hogy a korláttal védett, árnyas sétány a mai napig a város legpopulárisabb közterületei közé tartozik, ha a lakó- vagy nyaralóközösség tagjainak egy kis andalgáshoz szottyan kedve.
Fotók: kirandulastippek.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent András templomrom, Taliándörögd

A Dörögd határában húzódó mezőgazdasági területek között lelhető fel a Szent András templomrom, amelynek fa
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csicsergő-sziget, Balatonberény

Több hektáron terül el a Zala folyó torkolatától mindössze 4 km-re fekvő Balatonberény közkedvelt szabadstr
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Padkűi kilátó

A Keszthelyi-hegység lomkoronái közül magasodik elő a Padkűi kilátó, amely gyönyörű panorámát biztosít a kö
Elolvasom