Bakancslistás helyek a Balaton körül – Benedek-hegy, Veszprém

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Benedek-hegy, Veszprém

Veszprém minden pórusát átjárja a történelem. A királynék ezer éves városa a legenda szerint hét szent dombra épült. Az egyikük pedig éppen a vár tövében húzódik emblematikus kőkeresztjével és a mai napig egyértelmű kedvence a turistáknak és a veszprémieknek egyaránt, legyen szó egy tavaszi sörözésről, egy meghitt randevúról vagy akár csak egy kis munka utáni gőzkieresztésről a páratlan panoráma társaságában.

A hatalmas dolomittömb “félszigetként” nyúlik elő a várdombból és alsó rétegeit a Séd patak határolja, aminek medre pont megkerüli a hegyet. Partján hangulatos sétányt alakítottak ki padokkal és játszóterekkel, amit egyszerűen, de találóan Szerelem-szigetnek neveztek el. Az ormot megkerülve, annak másik oldalán a Margit-romok mellett vezet tovább az út, amely szebb napjaiban apácakolostorként üzemelt évszázadokkal ezelőtt. A félkört pedig egy rózsalugasokkal kialakított padsor és a Fricska zárja, ahol frissítő rozéfröccsökkel ellensúlyozhatjuk a nyári hőhullámokat, de fagyizó is van a közelben és az állatkert sincs messze.

A Benedek-hegy alulról egy meredek lépcsősoron, felülről pedig a vár irányából közelíthető meg. A közepén felállított feszület a magaslat origója, de egyes feltételezések szerint valaha kápolna állhatott itt, amelyet Szent Benedek tiszteletére emeltek. Az viszont biztos, hogy a török hódoltság évei alatt temetőként használták a felületet. Ezt később egy őrtorony váltotta fel, amelyet pedig egy kripta követett. Végül, 1904-ben a maradványokat máshova szállították és az itt eltemetett embereknek adózva emelték a mostani keresztet.

Fotó: zoldkalauz.hu

Megannyi előnye dacára, a Benedek-hegy vonzereje elsősorban a kilátásban lakozik. Szinte az egész város, annak minden részletével feltárul előttünk az ódon várnegyedről és a távolból előmagasodó bakonyi hegyekről nem is beszélve. Nem csoda, hogy jó időben a város legfrekventáltabb pontjai közt tartják számon.
Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Villa Romana, Balácapuszta

Az, hogy a Balaton-felvidék hihetetlenül gazdag történelmi értékekben, aligha képezi vita tárgyát. A számta
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szív alakú sírkövek, Balatonudvari

Számos misztérium övezi Balatonudvari temetőjét, amely különleges formájú sírköveivel került az érdeklődés
Elolvasom