Bakancslistás helyek a Balaton körül – Billege csárda romja, Kisapáti

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Billege csárda romja, Kisapáti

A betyárromantika mindig is különleges helyet foglalt el a magyar néplélek mélyén. Ennek az erősen romanticizált, sajátos, történelmi miliőnek a maga korában a Bakony és a Balaton-felvidék kiemelt fontosságú gócpontjai voltak. A híres betyártörténetek mind a legendás környékbeli csárdák köré összpontosulnak, melyek közül néhány még a mai napig áll, sőt akár működik is, néhányuknak viszont már csak az erdő által visszahódított maradványai suttogják a legendákat az arra járóknak…

Eötvös Károly az Utazás a Balaton körül című, 1900-ban megjelent útikönyvében így kezdi a legendás bakonyi betyár, Sobri Jóska nagy szerelméről, Répa Roziról szóló értekezését, melyet állítólag annak testvére, Répa Ferkó osztott meg vele: “Az Ürgelyuk csárda ott fekszik a Szentgyörgyhegy lábánál, a kocsiút mellett, amelyen Kisapátiból megy az ember Tapolcára.” A történet szerint Rozi egy Diskay nevű uraság malmánál vállalt munkát, ám a gazda hamar szemet vetett a csinos szolgálólányra.Erőszakos közeledéseit a lány azonban erőszakos visszautasítással honorálta és egy ízben az urat egy malomkerékhez lökte a többi cseléd szeme láttára. A kicsinyes bosszútól tartva Rozi azonnal elhagyta a helyszínt és a közeli Ürgelyuk csárdában lelt éjszakai menedéket, ahová talán a sors akarata rendelte Sobri Jóskát és bandáját aznap éjszakára, akik kimerülten tértek be egy újabb csatározás után a sümegi pandúrokkal.

Sobri, akit szintén rögtön megbabonázott Rozi szépsége, beküldte két legényét a malomba azzal az utasítással, hogy hozzanak Diskaytól egy saját kezűleg írt levelet, melyben bocsánatot kér a forrófejűsége miatt a szolgálólánytól. “Hogyha pedig ő azt a levelet meg nem írja a ti szavatokra, akkor odamegyek hozzá én magam ezen az éjszakán, legyen is rá elkészülve jól, s majd az én szavamra aztán megírja azt a levelet, csakhogy akkor a fülét ragasztom rá pöcsétnek” – mondta. Kisvártatva meg is érkezett a levél, melyet Rozi könnyek között, meghatódva olvasott.


“Elviszlek téged ide nem mesze a Billege csárdába jó emberek közé. Légy mátkám, légy galambom, légy hűséges szívbelim. Hol elmegyek tőled, hol megjövök hozzád, de mindig a tied leszek” – mondta Sobri. “Ha úgy rendelte az Isten, megyek kenddel Billegébe” – felelte Rozi. A románcnak sajnos hamar véget vetett a haramia nemsokára bekövetkezett halála és a Billege csárdáról sem maradt fenn számottevő dokumentáció, csak ez a szép történet. Romjai Kisapáti településétől északra találhatóak.


Fotók: Google MapsKapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Laczkó Dezső-forrás, Veszprém

A veszprémiek fejében evidenciaként ötlik fel a Laczkó-forrás opciója, ha családi vagy baráti bográcsozásró
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hamvas Béla kilátó, Balatonberény

Tavaly adták át a déli part nyugati részén, a balatonberényi Bokros-hegyen azt az 5 méteres faszerkezetű ki
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Bél Mátyás-kilátó, Balatongyörök

Remek fekvése miatt egyáltalán nem csoda, hogy Balatongyörök kilátóinak csupán az egyike a 221 méteres Garg
Elolvasom