Bakancslistás helyek a Balaton körül – Bujdosók lépcsője, Badacsony

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Bujdosók lépcsője, Badacsony

A Badacsony nyugati oldalában, a Kuruc-körút és az Országos Kéktúra kereszteződésénél fut fel a hegyre a bazalttornyok és törmeléklejtők által szegélyezett Bujdosók lépcsője. A már-már extrémen meredek emelkedő nemcsak a hegytetőn ránk váró gyönyörű balatoni panorámával kecsegtet, de kardio-edzésnek sem utolsó.

A lépcsőt 1936-ban építették és nevét az ezt megelőző Rákóczi emlékév alkalmából kapta. 464 foka megmunkálatlan bazaltkockákból áll. Aki esetleg nem lenne olimpikon formában, annak kissé megterhelő lehet ez a durva hegymenet, ezért pihenőhelyek vannak kialakítva, amelyeket a kuruc éra olyan fontosabb szereplői után neveztek el, mint Mikes Kelemen, Zrínyi Ilona, Csáky Krisztina, Bercsényi Miklós vagy Lorántffy Zsuzsanna.

Fotó: mapio.net

Árnyas, erdős útvonalunk mögül fel-felsejlik a magyar tenger pár pillanatig, amíg a növényzetet a környék vulkanikus múltjáról mesélő bazalttörmelék váltja. A hegy tetején a Czinka Panna-pihenő vár ránk egy kis esőházzal és tűzrakóhellyel.

A legendás lépcsősorról egy konkrét könyv is született méghozzá Tatay Sándor tollából. A Bujdosásunk története című regény ugyan egy fiktív történetet dolgoz fel két sorkatonaság elől menekülő barátról, de az oldalait átható atmoszféra a legapróbb részletéig valódi és pontos leírása a Badacsonynak és persze az adott kornak is. Ez nem is csoda hiszen a Kossuth-díjas író hosszú évekig dolgozott a lépcső alján álló Rodostó turistaház gondnokaként.Kiemelt kép: kirandulastippek.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Donát kápolna, Lesencefalu

Lesencefalu a Balatontól mindössze hat kilométerre fekszik, a Keszthelyi-hegység egy zárt völgyében. A 300
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Sarvaly középkori falu és templomrom

Sümegtől délre, a 84-es úttól nem messze eső területen eredt egykor a Sarvaly-forrás, amely ma már csak ige
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Kereszt egyház templom romja, Vászoly

A Balatonfüred feletti, a Dörgicsei-medencéhez tartozó völgyben fekvő Vászoly már őskorban is lakott lehete
Elolvasom