Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csinger-völgyi olvasókabin, Ajka

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csinger-völgyi olvasókabin, Ajka

Veszprém és a tágabban értelmezett Balaton-felvidék egy röpke évig Európa Kulturális Fővárosaként funkcionálhatott 2023-ban, amely lehetőség keretein belül számtalan kisebb-nagyobb, izgalmas fejlesztés valósulhatott meg a környéken. Az erdőjáró irodalomkedvelők kedvencei közé minden bizonnyal bekerült az Ajka külterületén, a Csinger-völgyben létesített olvasókabin is, amely tulajdonképpen bárki számára igénybe vehető, aki egy kicsit kilépne a hétköznapok mókuskerekéből egy jó könyv társaságában.

A bükkösben felállított „kunyhó” kivitelezéséből meglehetősen modern irányelvek köszönnek vissza, melyek a maguk módján mégis harmonizálnak az erdei környezettel. Az építmény, bár meglepő lehet a gyanútlan arra járóknak, látványa egyáltalán nem kelt tájidegen hatást a fák között. A hasábot formáló házikó egyik hosszúkás falát szinte teljes egészében egy háromméteres üvegablak alkotja.


A két oldalt magasodó polcokra bárki hozhat könyveket és vihet is róluk, amennyiben valamelyik darab magával ragadná. Három farostlemezből kialakított fekhely áll a belső kalandorok rendelkezésére, amelyek közül kettőhöz (a magasabban elhelyezkedő kötetekkel egyetemben) egy bordásfalszerű létrán biztosított a feljutás. A kabin a Csinger-völgy bányászati múltjáról megemlékező múzeumtól mindössze pár száz méterre áll.


A formabontó épület ötletgazdái a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) diákjai voltak, akik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program anyagi támogatásával valósíthatták meg ötletüket 2022-ben (csupán egyetlen hét alatt). Az üzemeltetésért és karbantartásért azóta a Kristály-völgy Egyesület vállalt felelősséget.


Fotók: MTI / Vasvári Tamás


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Strenner-barlang, Csopak

A csopaki Csákány-hegy a maga 327 méteres magasságával remek kilátást nyújt a Balatonra, nem csoda, hogy ki
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Donát kápolna, Lesencefalu

Lesencefalu a Balatontól mindössze hat kilométerre fekszik, a Keszthelyi-hegység egy zárt völgyében. A 300
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Sarvaly középkori falu és templomrom

Sümegtől délre, a 84-es úttól nem messze eső területen eredt egykor a Sarvaly-forrás, amely ma már csak ige
Elolvasom