Bakancslistás helyek a Balaton körül –  Csodabogyós-barlang, Balatonederics

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csodabogyós-barlang, Balatonederics

Szinte pont Veszprém és Zala megye határán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén nyílik a barlang szája, amely nevét egy örökzöld cserjefajról, a szúrós csodabogyóról kölcsönözte. A barlangot előzetes egyeztetés alapján és kizárólag védőfelszerelésben lehet látogatni.

Az üregrendszer bejárata 393 méteres tengerszint feletti magasságon, Balatonederics külterületén található és a 71-es főútról lekanyarodva közelíthető meg a legkönnyebben. Eddig ismert, feltérképezett járatai mintegy 6 km hosszan nyúlnak el, 136 méteres mélységben. A túrák ennek a mélységnek azonban a biztonsági előírások miatt csak a töredékét érintik.


Keskeny hasadékfolyosókon át juthatunk a nagyobb “termekbe”, melyek olyan fantázianeveket viselnek, mint pl.: Meseország vagy Függőkert. Az itt előforduló formák, képződmények elsősorban tektonikus mozgások következményeként jöttek létre, de szép számmal bukkannak fel például cseppkövek is. A hőmérséklet évszaktól függetlenül +9,5 Celsius fok, a relatív páratartalom pedig 100%.


A barlang geológiai jelentősége a már említett értékeken kívül azokban a késő triász kori mészkő rétegekben rejlik, amelyeket Edericsi Mészkő Formáció néven említ a szakirodalom. Mérete és jellege tökéletesen alkalmássá teszi úgynevezett tanbarlangnak, ahol lelkes amatőrök sajátíthatják el a barlangkutatás alapjait.Fotók: mapio.net

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Óvári Messzelátó, Balatonalmádi

Balatonalmádi - az északi part egyik legnyilvánvalóbb turisztikai csomópontja lévén - talán nem szorul külö
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Vörös Kápolna, Balatonboglár

A múlt heti cikkünkben a boglári Kék Kápolnát és annak szövevényes történetét vettük jobban szemügyre, visz
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kék Kápolna, Balatonboglár

A boglári temetődomb nem csak a pompás panoráma miatt tartozik a környék kedvenc kirándulóhelyei közé, de n
Elolvasom