Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csönge-hegyi kilátó, Salföld

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csönge-hegyi kilátó, Salföld

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Salföld és környéke az egész Balaton-felvidék egyik legpopulárisabb turista desztinációja. A térség számos látnivalója közül néhányról már a rovatunk is beszámolt, ám a kicsit kevésbé ismert Csönge-hegyi kilátóról még nem esett szó, pedig remek célpont lehet egy könnyed családi kiránduláshoz.

A Salföld fölé magasodó dombtetőre, a falutól mindössze pár száz méter távolságra 2015-ben állították a három emeletes, faszerkezetű kilátót a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai, amelyről annak közvetlen környezete mellett a Káli-medence részletei, emblematikus, lankás domborzati formái is pompásan megfigyelhetők.


Salföldről (a Rákóczi utca felől) a tanösvény T jelzésén juthatunk el a rácsos szerkezetű toronyhoz. Az emelkedő, amit le kell gyűrnünk pedig igen baráti, így akár kisgyerekkel is a nyakunkba vehetjük, mint úti célt. Az építmény közelében pedig egy kellemes pihenőhely is kialakításra került kényelmes padokkal.


A kilátóról gyönyörű körpanoráma tárul a kirándulók szeme elé. Látható innen a Hegyestű jellegzetes csonka kúpja, a Káli-medence vidéke és a szomszédos Szentbékkálla kilátója is. Tiszta időjárási körülmények között pedig akár még a balatonboglári hegyek sziluettjei is kivehetők a magyar tenger déli partján.

Fotók: funiq.hu


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Strenner-barlang, Csopak

A csopaki Csákány-hegy a maga 327 méteres magasságával remek kilátást nyújt a Balatonra, nem csoda, hogy ki
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Donát kápolna, Lesencefalu

Lesencefalu a Balatontól mindössze hat kilométerre fekszik, a Keszthelyi-hegység egy zárt völgyében. A 300
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Sarvaly középkori falu és templomrom

Sümegtől délre, a 84-es úttól nem messze eső területen eredt egykor a Sarvaly-forrás, amely ma már csak ige
Elolvasom