Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ecsérpusztai templomrom, Révfülöp

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ecsérpusztai templomrom, Révfülöp

Román stílusban épült az egykori Ecsér falu temploma valamivel Révfülöptől északra. A 12. századi épület a hajdani faluval pusztult el a török korban. Maradványai azonban különleges látnivalóul szolgálhatnak egy-egy családi kirándulás alkalmával.

A festői rom Révfülöp és Pálköve közt húzódik meg szőlősorok és elszórt ingatlanok szomszédságában, ám közigazgatásilag Kővágóörshöz tartozik. A történészek tudni vélik, hogy 1082-ben Ecsér falva már létezett. A templomot az 1200-as években építették Szent Kristóf tiszteletére, majd a 14-15. század környékén bővítették. Az utazók védőszentjét ábrázoló freskók nyoma a mai napig is fellelhető.

Fotó: Wikipedia

Az épület mellett valaha temető állhatott. Az innen kihantolt csontok tárolására külön “csontkamra”, egy úgynevezett ossarium is be volt rendezve. A kör alakzatban elhúzódó kőkerítés az egykori temetkezési helyet körülívelő fal rekonstruált változata.

A falu a török időkben lett az enyészeté, majd kisvártatva a magára hagyott templom is pusztulásnak indult. Szigorúan védett terület övezi a térséget. Régészeti kutatást először 1962-ben indítottak, melynek során római, sőt őskori leletekre is bukkantak. Ebből azokat a következtetéseket vonták le a szakemberek, hogy Kővágóörs és környéke már a római korban is lakott lehetett és a szóban forgó templomot pedig valamilyen római kori objektum alapjaira húzhatták fel. A teljes, részletes feltárás még várat magára, de állítólag utána Ecsér lesz az első Árpád-kori magyar falu a Balaton partján, amely szűk egy évezreddel ezelőtti viszonyokról mesél majd.
Kiemelt kép: Wikipedia

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Római Őrtorony kilátó, Vigántpetend

Az Eger-patak völgyében, a Balaton-felvidéket és a Bakonyt elválasztó határmezsgyén és a 77-es főút mentén
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Molyhos Tölgy Pihenőterasz, Szántód

A déli part elsősorban nem a kilátóiról híres, de azért a szelíd somogyi lankákról is tárulhat fantasztikus
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Batsányi-kilátó, Balatongyörök

Egy három emeletes, sátortetős kilátóból nyílik az északi part nyugati felének talán legpompásabb kilátása
Elolvasom