Bakancslistás helyek a Balaton körül – Essegvár, Bánd

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Essegvár, Bánd

A Herend és Veszprém közt elhelyezkedő Bánd rögtön a 8-as főút mellett húzódik. Határában, egy mészkőszirten, a Séd-patak partján talán a település legnagyobb büszkeségét leljük, egy szabálytalan alaprajzú, Árpád-kori vár ódon maradványait, melynek első körfalai még a 13. században épülhettek.

A szakemberek pontosan 1270-re datálják az első falak és épületek felhúzását, eleinte fából, melyeket később, a 14. század elején már kőépületekre cseréltek. 1332-től pedig egy Szent György tiszteletére avatott várkápolnával is bővült a komplexum. A várat első alkalommal egy 1309-es keltezésű dokumentum említi Castrum Scegh néven. Az ekkori tulajdonos, egy bizonyos Igmándi Lőrinc egy Lőrinte nevű vevőnek adta el, akinek leszármazottai később az Essegvári nevet vették fel.


Szövevényes politikai machinációk során a vár többször gazdát cserélt, az Essegváriak hol elvesztették, hol visszaszerezték maguknak. A 15. században további bővítéseket eszközöltek. 1472-ben Essegvári György véglegesen visszaszerezte, a század végén a család azonban a döbröntei váruradalomba helyezte át a székhelyét, így az épület elhanyagolttá vált.


Végső pusztulását minden bizonnyal a Veszprémet ostromló török hadak hozhatták el 1552-ben. A romokat többé nem építették újjá, ma pedig már csak a keleti oldal tornya, illetve a hozzá kapcsolódó falmaradványok állnak. Részletes feltárása 2003-ban vette kezdetét. A részépületek alapfalai a földfelszín alatt még megtalálhatók.


Fotók: WikipediaKapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ódörögdi kastély (Bogyay-Hedry kúria)

Zalahaláptól úgy hat kilométerre északra találkozhatunk az Ódörögd és Újdörögd feliratú táblákkal a közutak
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ösküi Kerektemplom

A 8-as főút mentén húzódó Öskü talán legemblematikusabb épülete a híres Kerektemplom, amely a településen á
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Véndek-hegyi harangláb, Tapolca

2011-ben esett át a legutóbbi felújításán az a harangláb, amely a Tapolcától északi, Zalahaláptól pedig ész
Elolvasom