Bakancslistás helyek a Balaton körül – Evangélikus templom, Mencshely

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Evangélikus templom, Mencshely

A Balaton-felvidék közkedvelt, “toszkánai” utóérzést keltő falvainak egyike az alig pár száz lelket számláló Mencshely is, melynek lakói a három templomukat tartják a település legnagyobb büszkeségének (a csodálatos földrajzi fekvést leszámítva). Hármójuk közül mi most talán a legikonikusabbat vettük kicsit jobban szemügyre, a Mencshely-Nagyvázsony-Szentantalfa-Zánkai Társult Evangélikus Egyházközség középkori templomát, melyre az egyszerűség kedvéért mi itt most csak evangélikus templomként hivatkozunk.

A templom feltételezhetően a 12-13. században épülhetett. A falu lakosságát többségében nemesek tették ki, akikhez a végvárakból leszerelt és ezáltal nemesi ranghoz jutott katonák, valamint családjaik csatlakoztak a török idők után. Ez nagyban hozzájárult a lutheri reformáció tanainak elterjedéséhez, melyek valószínűleg vándor prédikátorok megjelenésével léptek be a község hitéletébe. A gyülekezet első ismert vezetője egy Köveskuti Gergely nevű lelkész volt.

Fotó: Wikipedia

A 18. században sorozatos felújításokon és átalakításokon ment keresztül. Az 1848-as szabadságharc leverése után a misék létszáma akkorára duzzadt, hogy sokszor gondot okozott megoldani, hogy mindenki beférjen a templomba. A ma is használatban levő szószékoltárt Török Mihály, veszprémi asztalosmester készítette 1837-ben.

Fotó: Wikipedia

Az egykor román stílust viselő templom múltjára akkor derült fény, mikor egy 1957-es újravakolás alkalmával rábukkantak a befalazott központi kapura és a lőrés ablakaira. Az évszázadok alatt lezajlott folyamatos karbantartásnak, törődésnek és renovációnak hála az épület szerkezete most is viszonylag jó formában van, annak ellenére, hogy finoman szólva sem mai darab.Fotó: jarodbarber.blogspot.com

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Remetei romtemplom, Kehidakustány

A Zala megye északi részén található Kehidakustány két különálló település (Kehida és Kustány) összevonásáv
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Récéskúti, Keresztelő Szent János bazilika romjai, Zalavár

Még mielőtt elérnénk a Kis-Balaton északi nyúlványát egy apró kis tábla jelzi a Zalavár felől Zalaszabar ir
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ódörögdi templomrom, Zalahaláp

Zalahaláp vonzáskörzetében, tőle északnyugati irányba fekszik Ódörögd, melyet mindössze néhány ház alkot. A
Elolvasom