Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja zsibongó nyarairól és meghitt, nyugodt teleiről vált országosan ismertté. Barangolónk eheti tárgya azonban a régmúlt századok balladai homályába invitálja az olvasót.

Fonyód első erődítményének építése 1544 után vette kezdetét, elsődleges motivációja pedig a fokozódó török veszedelem elleni védekezés volt. Buda várának 1541-es eleste után a fonyódiak palánkkal és vizesárokkal vették körbe templomukat, majd ezt az alapot egy nagyobb területre kiterjesztve, azt egy újabb palánkkal és árokkal határolták, kettős védelemként.


A vár eleinte sikeres védelmét nem is feltétlenül a falai, hanem sokkal inkább a település megközelíthetetlensége biztosította. Fonyódot akkoriban ugyanis sűrű mocsarak övezték, így gyakorlatilag csak titokzatos földnyelveken illetve a Balatonon keresztül lehetett a területére lépni. Ezek a természetes akadályok nagyban megkönnyítették a védelem dolgát.


Cölöpökkel és őrtornyokkal megerősített végső formáját az 1550-es években érte el, amikor is hosszú ideig kellett ellenállnia a török ostromnak. Végül 1575-ben elfoglalták és le is rombolták az építményt. Nevét az elhanyagolt területen elburjánzott, magas növényzetben fészkelő fácánokról kapta. Rekonstrukciója és részletes régészeti feltárása 1957-ig váratott magára. Jelenleg játszótérként és helyi rendezvények helyszínéül szolgál.Fotók: fonyod.hu
Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kő orra, Lesenceistvánd

A hangzatos nevű kilátópont a Tapolcai-medence egy nyugati pontján áll a szemet gyönyörködtető balatoni pan
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehér kápolna, Buzsák

Buzsák, Balatonfenyves déli szomszédja, a Nagy-berek szélén helyezkedik el. A falu legrégebbi történelmi em
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics-kastély tulajdonképpen Keszthely arculata maga, de legalábbis annak tömörített esszenciája. Az
Elolvasom