Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fenyves allé, Keszthely

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fenyves allé, Keszthely

Magyarország összesen két védettség alatt álló fasora közül az egyik Keszthely legendás, a fenékpusztai majorság felé vezető kétsoros alléja, melynek története nem meglepő módon a környéken történelmileg igencsak releváns Festetics-családhoz köthető.

A mintegy 900 feketefenyő egyed által alkotott ikonikus fasort Festetics Tasziló állítólag azért alakíttatta ki 1894-ben, mert a család fenékpusztai birtokát nem volt hajlandó Keszthely Kossuth Lajos után elnevezett főutcáján keresztül megközelíteni. A korabeli nemzetközi arisztokrácia alakjai közül sokan megfordultak kocsikázva a gyönyörű úton, mely tulajdonképpen a Festetics-kastélyt és a nemesi majorságot hivatott összekötni.


A nagybirtokos gróf felesége, Lady Mary Hamilton is előszeretettel kocsikázott az árnyas fenyők között, melyeknek ágait akkoriban akár 4-5 méteres magasságban is felnyesték, hogy a kocsit ne karcolják össze. Az ösvény a mai napig aktív részét képezi Keszthely város életének legyen szó romantikus sétákról, filozofikus kutyasétáltatásról vagy egy kiadós, munka utáni, gőzleeresztő futásról.


Jelenleg a város nordic walking és túraösvényként hasznosítja a védett, de ingyenesen megtekinthető látványosságot, melyet mára pihenőhelyek és tájékoztató táblák is szegélyeznek. Megközelítése az Alsópáhok felé vezető út felől, a Georgikon utca végén a legegyszerűbb, ahol ingyenes parkolási lehetőség is adott a kirándulókedvű látogatók számára.


Fotók: keszthely.hu


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Feltámadt Üdvözítő-templom, Veszprém

A veszprémi kórház tőszomszédságában magasodó templom egyike a megyeszékhely legjellegzetesebb épületeinek,
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csonkatorony, Csopak

Csopak települése már önmagában is ikonikus az északi parton járatos ember számára, de a falu gyakorlatilag
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Benárd-barlang, Sáska

A maroknyi lélekszámú, de annál bájosabb Sáska település külterületén, a déli Bakony egyik dolomithegyén ny
Elolvasom